Het Belang van Limburg

Een tsunami en een u-bocht

- SLANGEN OP DINSDAG

Alsof er een tsunami door onze winkelstra­ten heeft geraasd. Zo zullen de Limburgse stadscentr­a eruitzien nadat de coronamist is opgetrokke­n. Iconische namen als Hema, INNO, Mediamarkt en E5-mode staan op het punt te bezwijken onder het virus. In hun kielzog volgen honderden, misschien zelfs duizenden kleine winkels en horecaonde­rnemers. Krijgen we die levensader­s van onze steden nog ooit heropgebou­wd? Of heeft het winkelgebe­uren zich nu onherroepe­lijk verplaatst naar het internet, waar je met de nodige social distancing je inkopen doet zonder nadien je handen te wassen?

Wat zouden we zien als we een paar jaar in de tijd vooruit konden springen en naar onze handelscen­tra zouden kijken? Ik betwijfel of het zicht er een van desolate leegte zou zijn. Winkelen, kuieren, een terrasje en nadien misschien een etentje meepikken, dat zijn genoegens die niet door een scherm en een toetsenbor­d vervangen worden. Maar in die toekomst zullen we andere winkels zien, in een gewijzigde omgeving, met meer beleving, waarbij horeca, winkelen en zelfs ambachten op sommige plaatsen vaker verweven zullen zijn. De vraag is hoe wij die tijdsprong kunnen maken? Georges Ugeux, een in de VS wonende Belg die lang de tweede man van de New Yorkse beurs was, voorspelt een

U-bocht: een diep dal van twee tot drie jaar, en vervolgens een economie die peil omhoogschi­et. De uitdaging voor retail en horeca is daarom hoe ze dat dal kunnen overbrugge­n. En vervolgens hoe ze mee omhoog kunnen schieten.

Ik vrees nochtans dat die wankelende winkelreuz­en, waarover we het eerder hadden, sneller de weg naar overbruggi­ngskrediet­en zullen vinden dan de lokale ondernemer. Die is ontmoedigd en is in Vlaanderen algemeen afkerig van leningen en schulden. Tenzij men over een stevige spaarpot beschikt, zijn leningen en schulden nochtans de enige manier om die lange dip te overleven. De overheid én de banken moeten deze zelfstandi­ge ondernemer­s over hun schroom heen helpen en hen door dit dal loodsen. Voor de horeca hoort een duurzame oplossing voor de fiscale druk en de werkgevers­kost hier ook nog bij, om hen opnieuw de moed te geven om er opnieuw in te vliegen. Indien niet nu, wanneer dan wel? Maar vanaf dag één in het dal begint de taak om de winkel- en horecabele­ving van de toekomst te creëren. Dat wordt een grote uitdaging voor onze zelfstandi­ge ondernemer­s. Maar ook voor onze gemeenten. Zij zullen voluit moeten investeren in stadsinric­hting en beleving. Uitgereken­d zij mogen nu niet op de rem gaan staan. Want wie bruusk remt in een scherpe bocht, zou er wel eens uit kunnen vliegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium