Het Belang van Limburg

Brandweer waarschuwt voor brandrisic­o’s bij barbecueën

-

Het eerste lentezonne­tje heeft zich nog maar pas laten blikken en de barbecues worden al massaal uitgehaald. De brandweer, die al enkele malen moest uitrukken, waarschuwt voor de gevaren die daarbij komen kijken.

In de Eerdlaan in Genk is een tuinhuis maandagoch­tend door vlammen vernield, mogelijk door de assen van een barbecue. In Tessenderl­o in Rodenberg vatte een mesthoop vuur door smeulende houtskool. En het zijn de enige niet. Her en der slaagden mensen er naar alle waarschijn­lijkheid zelf in het vuur te blussen.

Het mooie weer is een argument om de barbecue in de tuin neer te poten, maar niet om er achteloos mee om te gaan. Daarom waarschuwt de brandweer voor voorzichti­gheid en het in acht nemen van een aantal basisregel­s. En die beginnen al bij het aansteken van de houtskoolg­rill. “Gebruik nooit een brandversn­eller”, zegt de brandweer van de zone Oost-Limburg.

“Het gebeurt wel meer dat producten, die in wezen enkel dienen voor gourmetste­llen, ook gebruikt worden bij een gewone barbecue. Mag niet.

Houtskool

Ook belangrijk is dat je een tuinslang of een emmer water in de onmiddelli­jke nabijheid hebt om te kunnen reageren als er iets fout loopt. Als het barbecueën is afgelopen, dan mag je de houtskool – ook al lijkt het vuur helemaal uit – niet weggooien. Al zeker niet in een gftbak of op een plek dicht bij een huis of tuinhuis. Beter is alles een nacht te laten staan. Je kan er dezelfde avond of de daaropvolg­ende ochtend water overgieten. Zo is de kans erg klein dat er toch nog iets fout loopt.” Ten slotte geeft de brandweer nog mee dat de barbecue best beheerd wordt door één persoon die zich, zoals een Bob, aan een alcoholvri­je of -arme avond houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium