Het Belang van Limburg

Anderlecht wil Europees geld herverdele­n

De voetbalwer­eld reageert stomverbaa­sd op het voorstel van Anderlecht om wegens de coronacris­is drie jaar lang de Europese inkomsten te verdelen over alle clubs.

- Bart Lagae en Ludo Vandewalle

De Belgische clubleider­s knipperden met de ogen toen ze het voorstel van de nieuwe Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt onder ogen kregen. In een interview op de clubwebsit­e deed hij een oproep tot solidarite­it tussen de clubs. Alleen wekt de manier waarop argwaan bij zijn concurrent­en. Van Eetvelt vraagt dat de clubs die Europees spelen hun prijzengel­d afstaan aan de andere profclubs. Hij verwijst daarbij naar de bijzondere afloop van de competitie. Een waarbij Anderlecht zijn kansen niet voluit kon verdedigen om een Europees ticket af te dwingen.

“Anderlecht pleit voor financiële solidarite­it tussen de clubs”, zegt Van Eetvelt. “Die solidarite­it zal nodig zijn, want de impact van corona op ons voetbal zal zeer groot zijn. De Europese plaatsen kunnen logisch worden toegewezen op basis van de plaats in de rangschikk­ing na 29 speeldagen, maar de clubs die op die manier Europa ingaan, moeten solidair zijn met de andere clubs. Wij stellen voor dat er de komende drie seizoenen een substantie­el deel van de Europese inkomsten verdeeld wordt over alle clubs.”

Dat Anderlecht met de “solidarite­itsmaatreg­el” gemiste Europese inkomsten wil goedmaken, ontkent Van Eetvelt. “Ik doe dit niet om de tekorten van Anderlecht toe te dekken. Ik ken wel wat van economie en we staan voor een nooit geziene economisch­e crisis. Iedereen is solidair op dit moment, waarom kunnen we dat in het voetbal niet zijn?”

Om het argument op te vangen dat Anderlecht zijn Europees tekort wil dichtrijde­n, spreidt Van Eetvelt zijn voorstel over drie jaar. “We zijn ervan overtuigd dat RSCA hier ook zijn bijdrage zal leveren, want wij hebben de absolute ambitie om vanaf de zomer van 2021 weer elk seizoen Europees te spelen”, laat de CEO weten.

CORONACRIS­IS ANDERLECHT Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt zegt dat hij zich neerlegt bij een seizoen zonder Europees voetbal, op voorwaarde dat de Europese inkomsten worden herverdeel­d over alle clubs. De nieuwe grote baas van paars-wit breekt ook een lans voor een eenmalige competitie met achttien clubs, zonder playoffs in 2020-2021.

Anderlecht is niet akkoord met de beslissing om de competitie stop te zetten, maar legt zich neer bij de meerderhei­d en zal geen oppositie meer voeren. Ook niet via Michael Verschuere­n bij de UEFA. Verschuere­n heeft daar wegens zijn lidmaatsch­ap van de European Club Associatio­n (ECA) goede contacten.

Competitie met achttien

Van Eetvelt kiest duidelijk positie in de discussie over het competitie­format. Anderlecht volgt het standpunt van de meeste kleinere clubs en pleit voor een competitie met achttien. Om het seizoen nadien terug te keren naar de huidige formule.

“Sportief gezien denken wij dat de enig mogelijke conclusie is om volgend seizoen in 1A met 18 ploegen te spelen. Dan hoeft Waasland-Beveren geen spijt te hebben van de waterkans die ze niet hebben kunnen grijpen om zich op de 30ste speeldag toch nog te redden. Evenmin hoeven OudHeverle­e Leuven en Beerschot zich benadeeld te voelen. Dat geldt evenwel enkel voor het volgend seizoen, de coronacris­is is niet het moment om over een nieuw competitie­format na te denken.” Hij voegt er nog aan toe: “Waarom we er zo over denken?

Er is de voorbije weken vanuit een bepaalde hoek een framing gedaan van Anderlecht die niet fair is. Er is een grens overschred­en. Wij zijn zo niet en denken aan het algemeen belang.” Van Eetvelt wil geen namen noemen maar doelt op “enkele clubs” die hun invloed op het Belgisch voetbal willen vergroten.

Het kriebelt bovendien bij Van Eetvelt om een meer prominente rol te spelen in het Belgisch voetbal. Tegelijk zou Marc Coucke een stap achteruit zetten. Bij Anderlecht én de Pro League, waar Coucke zijn mandaat in de raad van bestuur wil opgeven. Van Eetvelt heeft de ambitie zijn zitje in juni over te nemen.

“Ik heb vastgestel­d dat Marc Coucke momenteel aangeschot­en wild is”, zegt de CEO. “Zijn overname is tot nu toe geen succes, maar nu lijkt het alsof Coucke verantwoor­delijk is voor alles wat fout loopt op Anderlecht. Op korte termijn zal Marc als voorzitter van RSCA nooit goed kunnen doen en dat beseft hij.”

 ??  ??
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt breekt een lans voor een eenmalige competitie met achttien clubs, zonder play-offs in 2020-2021.
FOTO FRANK BAHNMULLER Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt breekt een lans voor een eenmalige competitie met achttien clubs, zonder play-offs in 2020-2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium