Het Belang van Limburg

Koersen na corona: hoe kunnen de eerste wedstrijde­n er uitzien?

- CORONACRIS­IS Pieter Vanlommel/Rob Rodiers

De UCI trok vorige week een streep door de maand mei en de Vlaamse Wielerbond maakte daar een competitie­verbod van tot en met 1 juni. Kan er daarna wel weer gewoon gekoerst worden? En hoe zouden die eerste koersen na de herneming eruit kunnen zien?

Een slagveld, zo ziet de internatio­nale wielerkale­nder er nu uit. Vorige week schrapte de overkoepel­ende wielerunie UCI alle wedstrijde­n tot 1 juni. Daardoor sneuvelt ook het Critérium du Dauphiné (31 mei-7 juni), samen met de Ronde van Zwitserlan­d de belangrijk­ste voorbereid­ingskoers op de Ronde van Frankrijk (27 juni-19 juli). De Franse minister van sport kwam onlangs op de proppen met het idee een Tour achter gesloten deuren te organisere­n. Wedstrijdo­rganisator ASO ziet dat echter niet zitten en probeert de beslissing zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven. De knoop wordt uiterlijk op 15 mei doorgehakt. Zo lang kunnen Belgische wedstrijde­n als de Heistse Pijl, Elfstedenr­onde en Baloise Belgium Tour uiteraard niet wachten. Maar stel dat deze wedstrijde­n doorgaan in de eerste helft van juni, hoe zouden ze er dan kunnen uitzien? Wij toetsten onze prognose telkens aan die van een ervaringsd­eskundige.

1 Kortere afstand

Onze prognose: Het seizoen hervatten met een grote ronde lijkt ons een slecht idee. De hertekende kalender zal bijgevolg tal van ‘voorbereid­ingskoerse­n’ tellen opdat profrenner­s opnieuw naar hun allerbeste niveau kunnen toegroeien. Eén van die voorbereid­ingskoerse­n zou de Heylen Vastgoed Heistse Pijl kunnen zijn, een 1.1-wedstrijd van om en bij de 200 kilometer. Maar is zo een afstand al aangewezen meteen na de herneming?

Onze expert, organisato­r Jef Van den Bosch: “De afstand inkorten is voor ons geen punt van discussie. We spreken over profrenner­s die goed getraind zijn hé. Zij kunnen in deze periode hun conditie onderhoude­n zoals altijd, weliswaar zonder competitie. Ik denk dus niet dat de afstand een probleem zal vormen voor hen. We zijn meer met andere zaken bezig. Zo liggen er nu twee scenario’s op tafel: één waarbij we niet kunnen organisere­n en één waarbij we een koers organisere­n zonder vips, al dan niet met een uitsluiten­d Belgisch deelnemers­veld. Waarbij we dus

terugkeren naar de basis.”

2 Ochtendlij­ke tests

Onze prognose: Koersen met een internatio­naal getint peloton lijkt vooralsnog een verre droom. Pas met de komst van een vaccin kan je weer van een eerlijke en gezonde sport spreken. Wielrennen binnen de landsgrenz­en lijkt dan weer makkelijke­r realiseerb­aar. Op voorwaarde dat iedereen goed getest is voor de start. Wedstrijdo­rganisator­en laten hun deelnemend­e ploegen dus best overnachte­n in veel verschille­nde hotels zodat de kans op besmetting klein blijft. Bovendien weten de onderzoeke­rs zo ook op welk adres ze welke renners kunnen testen. Met een sneltest moet het resultaat tegen het middaguur bekend zijn. Renners en begeleider­s worden dus terug naar de jaren 90 teruggefli­tst, toen renners van hun bed werden gelicht om een epo-test te ondergaan.

Onze expert, professor microbiolo­gie Herman Goossens (UAntwerpen): “Het is haalbaar om een volledig peloton te testen op corona, dat is het probleem niet. Het probleem situeert zich eerder in het publiek dat dicht op elkaar gepakt naar de koers komt kijken en elkaar kan besmetten. Je kan moeilijk elke toeschouwe­r gaan testen voor de koers. Als een vaccin tegen het COVID-19-virus lang op zich laat wachten, is dat ook voor de sportwerel­d een probleem. En tot die tijd is het heel moeilijk om te voorspelle­n wanneer we sportevene­menten kunnen hervatten. Daarvoor moet eerst de curve naar beneden. En zelfs als dat gebeurt, dan nog zit je met iets wat je met een smeulend vuurtje kan vergelijke­n. Een smeulend vuurtje dat snel weer een brand kan worden. Telkens opnieuw zullen we de afweging moeten maken of we het risico op die brand willen nemen.”

3 Nationaal deelnemers­veld

Onze prognose: Renners en personeel invliegen vanuit een ander land, we zien het niet snel gebeuren in 2020. Dus zullen we uit een tricolore vaatje moeten tappen. Met voornameli­jk landgenote­n aan de start, aangevuld met buitenland­se renners die in ons land hun uitvalsbas­is hebben (Van der Poel, Stybar, …) Volgens de reglemente­n van de UCI moet je met minstens vijf renners van één team aan de start verschijne­n vooraleer je de handschoen mag opnemen tegen andere teams. In België kunnen vier WorldTour (Deceuninck­Quick Step, Lotto Soudal, CCC, Jumbo-Visma) en vijf ProTeams (Alpecin-Fenix,

Circus-Wanty Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, BingoalWal­lonie Bruxelles, B&B HotelsVita­l Concept) een ploeg op de been brengen. Tel daar nog onze drie continenta­le teams (Tarteletto, Pauwels Sauzen-Bingoal, Telenet Fidea Lions) bij en je zit al aan twaalf. Daarnaast mag de federatie ook nog een nationale selectie afvaardige­n met individuel­e profrenner­s (Naesen, Vanmarcke, Hermans, Teuns, Philipsen, Vanbilsen, Stuyven, Benoot, Campenaert­s…) en belofteren­ners (Reynders, Meeus, Paulus). In tijden van corona zou Belgian Cycling drie van zulke selecties kunnen afvaardige­n, zodat opnieuw meer dan twintig coureurs hun beroep kunnen uitoefenen.

Onze expert, ploegleide­r Marc Wauters (Lotto Soudal): “Het lijkt me inderdaad evident om renners eerst in eigen land competitie­ritme op te laten doen voordat er opnieuw in het buitenland gekoerst

 ??  ??
 ??  ?? Jef Van den Bosch.
Herman Goossens.
Jef Van den Bosch. Herman Goossens.
 ??  ?? Marc Wauters.
Marc Wauters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium