Het Belang van Limburg

Mark Cavendish vocht tegen depressie

-

Sprinter Mark Cavendish (34) kampte de voorbije jaren niet alleen met lichamelij­k leed door het Epstein-Barr virus. De Brit worstelde ook met mentale problemen en had af te rekenen met een depressie.

“Het is niet alleen mijn fysieke gezondheid die mij de voorbije jaren zorgen heeft gebaard. Ik heb ook met psychische problemen gekampt”, getuigde Cavendish in een interview met de Britse krant The Times. “Ik heb in die periode redelijk hard tegen een depressie moeten vechten. In augustus 2018 werd bij mij een klinische depressie vastgestel­d. Ik nam geen medicatie omdat ik dacht dat het zou overgaan, maar ik kreeg wel op tijd hulp. ” Cavendish, die met 30 Touretappe­s alleen Eddy Merckx (34 ritzeges) voor zich moet dulden, zegt dat hij intussen uit het diepe dal is geklauterd. “Ik zat op een donkere plaats, maar nu ben ik ergens anders. Gelukkig maar. En het voelt goed.”

Bij Bahrain-McLaren wil de wereldkamp­ioen van 2011 weer aanknopen met succes. Zijn laatste overwinnin­g dateert al van meer dan twee jaar geleden, een rit in de Dubai Tour. Door de coronacris­is wordt er voorlopig niet gekoerst. Die onzekerhei­d voelt voor Cav enigszins vertrouwd aan. “Het onbekende, niet weten wanneer je opnieuw kan fietsen: ik heb het twee jaar meegemaakt.” Cavendish ziet wel een lichtpuntj­e tijdens de verplichte quarantain­e. “Het zou zomaar gekund hebben dat ik door mijn carrière mijn kinderen amper zou zien tot ze al uitgegroei­d waren tot tieners. Ik geniet van dit momentum, waarbij ik zo dicht bij mijn kinderen ben, en van te doen wat vaders en moeders doen. Het maakt mij gelukkig, houdt mij gemotiveer­d en bovenal gezond, denk ik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium