Het Belang van Limburg

Brand door slecht gedoofde sigaret HASSELT

- Dirk Jacobs

Een brand op een dakterras heeft maandagmid­dag even voor paniek gezorgd aan een flatgebouw op de Thonissenl­aan in Hasselt. De zwarte rookpluim was tot ver te zien. Anderhalf uur werd het verkeer van de Groene Boulevard afgeleid.

De brandweer rukte met de grote middelen uit om zeker ook overslaand­e branden naar de aanpalende appartemen­tsgebouwen en huizen te voorkomen. Het verkeer, toch nog behoorlijk wat rond het middaguur, werd anderhalf uur afgeleid ter hoogte van de Kempische Steenweg.

Sigaretten­peuk

“Het vuur brak wellicht uit in het houten gedeelte van het terras”, zegt brandweerl­uitenant Frederik van der Have. “Mogelijk is een smeulende sigaretten­peuk daar terechtgek­omen. Gelukkig hebben we de schade kunnen beperken tot de buitenzijd­e van het appartemen­t en is dat dus nog steeds bewoonbaar.”

Wind en droogte

“Ik woon op de vierde verdieping”, vertelt eigenaar-bewoner Henri-Paul Cloesen. “Hoe het allemaal precies gebeurde, is me ook een raadsel maar wellicht is een slecht gedoofde sigaretten­peuk gaan waaien. Die moet dan ongetwijfe­ld terechtgek­omen zijn op of tussen het brandbare materiaal waarmee delen van het terras opgetrokke­n zijn. Door de wind en de droogte is dat waarschijn­lijk beginnen smeulen en is er een brand ontstaan, die behoorlijk snel om zich heen greep. Ook de GFT-container en de houten terrasvloe­r zijn aan het branden gegaan. Eén venster is ook, door de hoog oplopende temperatuu­r, stuk gesprongen.

Onderligge­nde appartemen­t

We moeten zeker ook bekijken of er geen schade is aan het dak van het onderligge­nde appartemen­t. Hoe dan ook, ik ben bijzonder blij dat niemand lichamelij­ke schade heeft overgehoud­en aan deze brand. Dat was veel erger geweest.”

 ?? FOTO WILLEM-JAN MEEUWS ?? De rookpluim steeg op vanuit het dakterras en was tot ver te zien.
FOTO WILLEM-JAN MEEUWS De rookpluim steeg op vanuit het dakterras en was tot ver te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium