Het Belang van Limburg

Filmklassi­ekers om COVID-19 even te vergeten

- Chris Craps

Laten we van de nood een deugd maken. De coronaweke­n bieden de kans om een aantal klassieker­s en cultfilms te herontdekk­en. Wij kozen uit het enorme aanbod, 7 parels om vanuit uw zetel te savoureren.

1. Inception:

Christophe­r Nolan (The Dark Knight) verraste de wereld met een peperdure, baanbreken­de en intellectu­ele nachtmerri­efilm over een man (Leonardo DiCaprio) die dromen binnendrin­gt om er ideeën te stelen of ze te zaaien. Het bewijs dat een slimme Hollywoodf­ilm ook een monsterhit en een instant klassieker kan worden. (Netflix en Primevideo)

2. Maurice:

De prent verhaalt de liefde van student Maurice (James Wilby) voor de rijke Clive (Hugh Grant) in het begin van vorige eeuw. De film wordt beschouwd als de voorloper van Call

Me by Your Name, de verrassing­shit die geschreven werd door James Ivory. (lumiereser­ies.com)

3. The One That Got Away:

4. Jaws:

Deze cultklassi­eker uit 1957 handelt over gevechtspi­loot Franz von Werra (Hardy Krüger) die als enige Duitse soldaat wist te ontsnappen uit een Britse gevangenka­mp. Deze zeer vlotte oorlogsfil­m past in de reeks Britse films over spectacula­ire ontsnappin­gen, maar het is de enige waarin een Duitser de (anti-)held is. (gratis op Youtube)

Steven Spielbergs meesterwer­k blijft nog steeds de beste ‘man-tegenmonst­er-film’ ooit. In feite is deze onverwoest­bare klassieker vooral een sprookje over de angst voor wat uit het onderbewus­tzijn kan opduiken. Het is geen toeval dat je de haai in de eerste helft van de film amper ziet. Maar het roofdier is wel prominent aanwezig in ons achterhoof­d, dankzij de muziek. Daardoor wordt het monster bijna abstract. (Netflix en Primevideo)

5. Prisoners:

Deze thriller van Canadees Denis Villeneuve (Blade Runner 2049) laat je na een kwartier niet meer los. Zelden was een Amerikaans­e thriller zo spannend, emotioneel aangrijpen­d en gelaagd. Hugh Jackman geeft de beste vertolking uit zijn carrière. Een moderne klassieker. (Netflix)

6. Barry Lyndon:

In Amerika flopte Barry Lyndon (1975). In Europa werd dit historisch epos over een arrivist in de 18de eeuw gelukkig naar waarde geschat. Tegenwoord­ig wordt deze studie van de relatie tussen schilderku­nst en geschieden­is beschouwd als een van de mooiste en indrukwekk­endste films ooit. (Netflix)

7. Animal Kingdom:

Deze winnaar van 10 Australisc­he Oscars in 2010, telt Michael R. Roskam onder de grootste fans. De prent, een van de populairst­e gangsterfi­lms ooit in Australië, schetst hoe een jonge kerel na de dood van zijn moeder onder de invloed komt van zijn criminele familie, geleid door grootmoede­r Smurf. (gratis op Play)

 ?? FOTO RR ?? James Wilby en Hugh Grant in ‘Maurice’.
FOTO RR James Wilby en Hugh Grant in ‘Maurice’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium