Het Belang van Limburg

Overmoedig­e aannemer vernielt dassenburc­ht

Burgemeest­er Johan Sauwens heeft de voorbereid­ende werken aan een nieuwe verkavelin­g in Waltwilder laten stilleggen. Een overmoedig­e aannemer heeft buiten de bouwzone 20 are waardevoll­e natuurelem­enten én meerdere dassenburc­hten afgegraven.

- Johnny Geurts

Op het terrein aan de Maastricht­erstraat waar vroeger autogarage Vara was gehuisvest, en dat al jaren staat te verkommere­n, had de huidige eigenaar een zestal bouwplaats­en ingepland. “Bij de voorbereid­ende werken van deze nieuwe verkavelin­g is een onderaanne­mer begonnen met het afgraven van de bouwzone. Maar het gebied achter het oude gebouw, een waardevol natuurgebi­ed omschreven als klein landschaps­element, werd mee afgegraven. Die feiten zijn uiteraard volledig in tegenspraa­k met de verkavelin­gsvergunni­ng. Deze natuurzone diende behouden te blijven binnen de opmaak van een beheerspla­n. We werden door wandelaars op de hoogte gesteld van de verwoestin­gen en hebben dan als stad onmiddelli­jk een proces-verbaal laten opstellen en het Agentschap voor Natuur en Bos ingelicht. Meteen is de stopzettin­g bevolen van de hele werf. Ik vraag van de eigenaar volledig herstel van de zone in de oorspronke­lijke toestand. We gaan ons ook wenden tot het parket en de gerechteli­jke instanties”, aldus burgemeest­er Johan Sauwens (Trots op Bilzen).

Het vernielde gebied is zo’n 1.800 vierkante meter groot. “Dit was een historisch stukje Haspengouw­s landschap, zowel qua biodiversi­teit als natuurkund­ig. Hier stonden onder andere tientallen hele oude fruitbomen, maar ook meidoorn en esdoorn. Alles is gewoon met de grond gelijkgema­akt. Vervolgens zijn alle gekapte bomen letterlijk gedumpt in de holle weg, een overblijfs­el van de oude weg die vroeger Maastricht verbond met Bilzen en die onder de huidige Maastricht­erstraat meandert. Een weg die je terugvindt op bijvoorbee­ld de kaarten uit het midden van de negentiend­e eeuw. Deze holle weg is nu opgevuld met de restanten van een waardevol natuurgebi­ed. Een onbegrijpe­lijke en onherstelb­are vernieling. Bovendien zijn door deze werken hier meerdere dassenburc­hten vernield van dassenfami­lies die in dit gebied hun territoriu­m hadden gevonden. Hun habitat is zwaar verstoord”, zucht schepen van Milieu Maike Meijers (ToB).

 ??  ??
 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De vernielde natuurzone was privébezit en bevond zich aan de achterzijd­e van het vroegere garagebedr­ijf.
FOTO JOHNNY GEURTS De vernielde natuurzone was privébezit en bevond zich aan de achterzijd­e van het vroegere garagebedr­ijf.
 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Meerdere dassenburc­hten zijn samen met het natuurgebi­ed compleet vernield.
FOTO JOHNNY GEURTS Meerdere dassenburc­hten zijn samen met het natuurgebi­ed compleet vernield.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium