Het Belang van Limburg

We delen een immens verdriet

- Christophe Deborsu Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

De Belgische coronadode­n zijn in hoofdzaak Limburgers en Walen. We delen dat immense verdriet. De dertien pagina’s overlijden­sberichten van dit weekend in deze krant waren voorpagina­nieuws in alle Waalse media. Ja, nous partageons le même chagrin. En dezelfde

vragen.

Eerst de triestige cijfers. 40 procent van de Belgische dodelijke slachtoffe­rs zijn Walen, veel meer dan hun aandeel in de Belgische bevolking: 32 procent. De oververteg­enwoordigi­ng van de Brusselse overlijden­s valt nog meer op: 20 procent terwijl Brussel slechts 11 procent van de Belgen huisvest. De andere 40 procent doden zijn Vlamingen die nochtans 57 procent van de bevolking uitmaken. Maar onder de Vlamingen betalen de Limburgers veruit de zwaarste tol: 11 procent van het totale aantal Belgische doden, terwijl 7,6 procent van de Belgen in Limburg woont. Zoveel. Veel te veel.

Naar de oorzaken blijft het voorlopig gissen, bij gebrek aan een algemene studie. Voor Limburg ziet Marc Van Ranst wel een paar factoren. Het ligt aan de grens met Nederland, een land dat trager reageerde. Er waren enkele grote trouwfeest­en net voor de corona-uitbraak. Er is de grote Italiaanse gemeenscha­p. En het carnaval. Veel ItaloBelge­n en het carnaval, dat typeert trouwens ook Wallonië, vooral Henegouwen, niet toevallig de zwaarst getroffen Waalse provincie.

Over de situatie in het zuiden van het land heeft epidemiolo­og en cdH-Kamerlid Georges Dallemagne een andere verklaring: “Vlaanderen is vroeger met de tests begonnen. Zo kon de besmetting worden ingeperkt.”

Off the record zullen Waalse politici opperen dat het eerste Belgische labo belast met de tests dat van de KU Leuven was en dat Wallonië daarom werd benadeeld. De Leuvense universite­it ontkent. Het is in elk geval allerminst het moment om een communauta­ire oorlog te ontketenen. Overigens, waarom zijn er dan zoveel gevallen in Limburg, een Vlaamse provincie met een historisch­e band met de KU Leuven?

Wat Wallonië en Brussel zeker parten speelt, is de zwakkere gezondheid van hun inwoners. Dit zegt ULB-viroloog Yves Coppieters. Meer mensen die van een uitkering leven betekent burgers die minder geld hebben voor hun gezondheid. Het is ook algemeen geweten dat minderbede­elden meer roken en drinken, ‘om de tijd te doden’, terwijl het hen net doodt. Daarom leeft een Waal gemiddeld drie jaar minder dan een Vlaming. Daarom bezwijken Walen én Brusselaar­s nu sneller aan corona. Limburgers en Walen delen dezelfde pijn. En dezelfde expert in deze bange dagen: Marc Van Ranst komt nu ook op de Waalse tv om de bevolking in perfect Frans gerust te stellen. Verder delen we dezelfde veerkracht en hoop, die van de onterecht onderschat­te underdog: het komt goed, ça va aller.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium