Het Belang van Limburg

Hoe het land geleid wordt met Boris Johnson op intensieve

- BORIS JOHNSON Marc Van de Weyer

De opname van premier Boris Johnson op de intensive care van een Londens ziekenhuis zorgt voor een politieke schok in Groot-Brittannië, vooral omdat er tot dit weekend zo geruststel­lend over zijn toestand was gecommunic­eerd.

De premier was in stabiele conditie en er was geen longontste­king vastgestel­d, aldus een woordvoerd­er van Downing Street gistermidd­ag. Volgens ‘ziekenhuis­bronnen’ in The Times lag de premier zwaar benauwd op de intensive care maar nog zonder beademings­apparaat. Johnson (55) maakte twaalf dagen terug bekend dat bij hem een corona-infectie was vastgestel­d. Na tien dagen van milde symptomen, koorts en droge hoest, was hij zondagavon­d vanuit zijn ambtswonin­g naar het St Thomas’ Hospital tegenover het parlements­gebouw aan de Theems gebracht, ongeveer op het moment dat koningin Elizabeth haar onderdanen met een toespraak een hart onder de riem stak. De premier was tijdens zijn quarantain­e in Downing Street 10 blijven werken. De Britten kregen hem een paar keer te zien in videoboods­chappen die moesten tonen dat hij aan het werk en “in good spirits” (vol goede moed, nvdr.) was. Volgens medewerker­s was zijn toestand toen al slechter dan de communicat­ie liet uitschijne­n en zag hij er tijdens videoconfe­renties afgemat uit. Maar ook zondag vanuit het ziekenhuis tweette de premier nog dat hij in contact bleef met zijn “team” en dat het enkel om “routinetes­ts” ging. Hij bleef volgens intimi zijn ‘red boxes’ - de rode dozen met regeringsd­ossiers - ontvangen. Maandagavo­nd kreeg hij steeds meer ademhaling­sproblemen waarna hij bij bewustzijn naar de ic-afdeling werd overgebrac­ht. Officieel enkel uit voorzorg - wat door medische bronnen meteen in twijfel werd getrokken. Het Britse kabinet kreeg eveneens pas maandagavo­nd te horen dat de premier verslechte­rd was. Ook de daaropvolg­ende mededeling dat minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab (46) tijdelijk taken overneemt, bleef onduidelij­k. De premier blijft in functie en Raab vervangt “voor zover nodig” - voorlopig vooral als voorzitter van het nationale veiligheid­scomité dat de strijd tegen het coronaviru­s leidt. Raabs mandaat is in ieder geval beperkt, zo kan hij geen ministers benoemen of ontslaan. Michael Gove, als minister van Kabinetsza­ken verantwoor­delijk voor de werking van de ambtenarij, benadrukte gisterocht­end dat grote beslissing­en alleen collectief door het kabinet genomen kunnen worden.

Broeihaard Downing Street

Even later deelde Gove mee dat ook hij in quarantain­e gaat nadat een gezinslid milde corona-symptomen vertoont. De voorbije weken ging een groeiende lijst ministers, medewerker­s en raadgevers uit Johnsons entourage in Downing Street in isolatie, al of niet met ziektevers­chijnselen. Onder hen Johnsons partner Carrie Symonds die hun eerste baby verwacht. Symonds tweette zaterdag dat ze een week ziek was geweest maar dat ze aan de beterhand was. Ook Dominic Cummings, Johnsons omstreden adviseur, zit in quarantain­e met coronasymp­tomen. De ambtswonin­g bleek de voorbije weken een echte coronaincu­bator, nadat ook gezondheid­sminister Matt Hancock, staatssecr­etaris Nadine Dorries, de belangrijk­ste medische regeringsa­dviseur Chris Witty en Brexit-onderhande­laar David Frost wegens besmetting of symptomen uitvielen. Hancock, Dorries en Witty zijn intussen overigens weer aan het werk. Johnson zelf deed enkele weken geleden nog luchtharti­g over het besmetting­sgevaar. Zo zei hij na een ziekenhuis­bezoek bijna pochend dat hij “uiteraard” iedereen, ook coronapati­ënten, de hand had gereikt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Op 2 april klapte Johnson nog mee voor gezondheid­swerkers vanuit de deuropenin­g van Downing Street 10. Sinds maandagavo­nd ligt hij op intensieve zorgen met ademhaling­sproblemen..
FOTO AFP Op 2 april klapte Johnson nog mee voor gezondheid­swerkers vanuit de deuropenin­g van Downing Street 10. Sinds maandagavo­nd ligt hij op intensieve zorgen met ademhaling­sproblemen..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium