Het Belang van Limburg

63 Limburgers mogen op één dag ziekenhuis verlaten

- ZIEKENHUIZ­EN HASSELT Koen Snoekx

Met 63 ontslagen Limburgse ziekenhuis­patiënten op één dag een record sinds de uitbraak - en ‘maar’ 87 nieuwe besmetting­en in Limburg - de laagste stijging van afgelopen week - groeit de hoop in deze coronacris­is. “Mogelijk is er stilaan sprake van een piek.”

Het aantal nieuwe coronabesm­ettingen in Limburg lijkt dag na dag af te nemen. Gisteren was er sprake van 87 nieuwe besmetting­en, het laagste aantal van afgelopen week. Maandag waren er nog 178, zondag 198. Het totale aantal Limburgers dat met zekerheid het coronaviru­s draagt, is daarmee opgelopen tot 2.694. En er is nog meer hoopgevend nieuws: 63 Limburgse coronapati­ënten mochten op één dag het ziekenhuis verlaten, dat is een record sinds de uitbraak van de crisis. De teller van het aantal ontslagen patiënten staat nu op 445.

Meer dan 2.000 doden

Al blijft het virus slachtoffe­rs maken. Opnieuw stierven in de Limburgse ziekenhuiz­en zes coronapati­ënten, waarmee het totale dodental in Limburg op 180 komt. In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis stierven opnieuw drie patiënten, waarmee het totaal daar op 49 overlijden­s staat. Jessa in Hasselt blijft het zwaarst getroffen, met 51 corona-overlijden­s. In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder stierven in totaal 25 coronapati­ënten, in het ZOL in Genk 18 en in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 13. Het AZ Vesalius in Tongeren telt 12 overlijden­s en ook in het Mariazieke­nhuis in Pelt was er tot vorige week donderdag sprake van 12 overleden coronapati­ënten. Over heel België heeft het dodental door de coronacris­is voor het eerst de kaap van tweeduizen­d overschred­en. In ons land stierven al 2.035 mensen aan het virus, een stijging met 403. “In onze ziekenhuiz­en is er sprake van 162 nieuwe overlijden­s, daarnaast zijn er 241 extra sterfgeval­len in de Vlaamse woon-zorgcentra”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Wat de overlijden­s in de rusthuizen betreft, gaat het voornameli­jk om mensen van heel hoge leeftijd - 85 jaar of ouder - die vaak heel wat onderligge­nde aandoening­en hebben.

Het aantal opgenomen coronapati­ënten in onze ziekenhuiz­en is ondertusse­n opgelopen tot 6.012 (+314), van wie er 1.260 op intensieve zorgen liggen (+3). “Dat betekent dat momenteel 56 procent van de intensive care-bedden voor coronapati­ënten bezet zijn”, zegt Van Gucht.

Piek

De viroloog is voorzichti­g positief over de nieuwste cijfers. “Het lijkt erop dat we te maken hebben met een daling van het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames die zich doorzet, dus mogelijk is er stilaan sprake van een piek.”

Een effectieve daling van het aantal opgenomen patiënten in de ziekenhuiz­en is volgens Steven Van Gucht nog niet voor meteen. “Dat komt omdat de meeste patiënten meerdere weken in het ziekenhuis verblijven. Op die daling zullen we dus zeker nog enkele dagen of weken moeten wachten.”

Over heel België zijn ondertusse­n 80.512 mensen met zekerheid met het coronaviru­s besmet.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik zijn sinds de uitbraak 13 coronapati­ënten overleden.
FOTO JEFFREY GAENS In het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik zijn sinds de uitbraak 13 coronapati­ënten overleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium