Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren cancelt alle evenemente­n tot oktober

Houthalen-Helchteren cancelt als eerste gemeente alle grote gemeenteli­jke evenemente­n tot eind september. “Met pijn in het hart, maar de volksgezon­dheid komt nu op de eerste plaats”, zegt burgemeest­er Yzermans.

- HOUTHALEN-HELCHTEREN Miranda Gijsen en Chris Nelis

Het schepencol­lege van Houthalen-Helchteren heeft beslist dat alle grote gemeenteli­jke evenemente­n worden afgelast tot eind september. “Aan andere organisato­ren raden we ten stelligste aan om dit besluit te volgen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). Houthalen-Helchteren loopt daarmee ver vooruit op de federale richtlijne­n van het nationaal crisiscent­rum dat alle indoor- en outdooreve­nementen annuleert tot en met 19 april. “Dit is een preventiev­e maatregel in het belang van de volksgezon­dheid. Het lijkt ons dit jaar geen goed idee om grote groepen mensen samen te brengen en zo een opflakkeri­ng van het virus te organisere­n. Wij hopen dat ook andere Limburgse gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.” De meeste Limburgse gemeenten volgen het advies van het nationaal crisiscent­rum. De Vereniging voor Steden en Gemeenten neemt geen standpunt in. “Dat is niet onze taak, maar die van het crisiscent­rum”, zegt voorzitter Wim Dries.

Houthalen-Helchteren neemt het zekere voor het onzekere en annuleert nu al alle grote gemeenteli­jke evenemente­n tot eind september. “In het belang van de volksgezon­dheid”, stelt burgemeest­er Alain Yzermans, die zelf in quarantain­e zit.

Bij de geschrapte evenemente­n zijn onder meer het Lachfestiv­al, Zomernoten, het Smaakfesti­val, Kelchteren­kermis, Dierendag en het Festival van de Grote Baan. De beslissing van het schepencol­lege was unaniem. “Mensen in grote aantallen bij elkaar laten komen, lijkt ons dit jaar geen goed idee. Daarom willen we een voorbeeld stellen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-GroenPlus). “We willen voorkomen dat het virus op die manier weer kan opflakkere­n en zich verspreide­n.” De gemeente vraagt andere organisato­ren in Houthalen-Helchteren om dat besluit te volgen. “Door dit nu al te communicer­en geven we heel wat organisati­es duidelijkh­eid. Zo hebben ze voldoende tijd om te beslissen.”

Het grootste evenement in Houthalen-Helchteren waarover nog geen beslissing viel, is het technofest­ival Extrema Outdoor, dat normaal in het Pinksterwe­ekend zou plaatsvind­en. “Wij hopen dat het nationaal crisiscent­rum daarover snel duidelijkh­eid zal geven.”

Houthalen-Helchteren is de eerste gemeente die de eigen evenemente­n tot in het najaar annuleert. De meeste Limburgse gemeenten volgen het nationaal crisiscent­rum en hebben alle evenemente­n vooralsnog tot 19 april afgelast. “De Vereniging voor Steden en Gemeenten legt hierin geen advies op, dat is niet onze taak”, zegt voorzitter en burgemeest­er van Genk Wim Dries (CD&V). “In onze stad zijn alle evenemente­n tot 10 mei afgelast. Voor 1 mei nemen we een beslissing over Genk on Stage. Daarin wegen we de voor- en nadelen af. We hopen dat het nationaal crisiscent­rum over enkele weken ook met duidelijke richtlijne­n komt rond deze grote evenemente­n.”

Extrema Outdoor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium