Het Belang van Limburg

Jere Uronen liever hier dan in het veilige Finland

Bij de zestien Genkse spelers, die opnieuw op de club trainen, geen Jere Uronen. De Finse internatio­nal verkoos samen met vrouw Minttu en zoontje Pyry nochtans zijn Genks kot boven een Finse quarantain­e.

- KRC GENK Marnik Geukens

Weinig veiligere havens dezer dagen in Europa(ndemie) dan Finland. Met minder dan 2.500 vastgestel­de besmetting­en en amper 28 corona-gerelateer­de overlijden­s zijn de Scandinavi­ërs bij de beste leerlingen van de klas. Met dank aan hun aangeboren verantwoor­delijkheid­sgevoel en vooruitzie­ndheid, nergens waren meer mondmasker­s in voorraad. “Meer dan 90% van de gevallen situeren zich in de hoofdstad Helsinki”, weet Uronen, die uit Turku afkomstig is. “De rest van het land is natuurlijk veel minder dichtbe“Die volkt. Wij hebben een vrij precies beeld van de situatie, omdat mijn moeder werkt in de gezondheid­ssector. We staan dagelijks in contact. Er gelden in Finland net als in België strenge regels. Onder meer een quarantain­e van 14 dagen voor wie terugkeert uit het buitenland.”

Het was de voornaamst­e reden om alsnog in Genk te blijven?

Uronen: “Dat klopt. Ook al omdat het moeilijk inschatten is hoe lang deze situatie zal aanslepen. Ach, we hebben het hier op ons appartemen­t in Genk best naar onze zin. We maken af en toe een wandeling, iedereen houdt heel respectvol voldoende afstand. Het geeft wel een bizar gevoel, zeker als je de speeltuint­jes ziet afgebakend met plastic lint. Ik ben ook blij dat de buren het allemaal goed stellen. We hebben weet van één vrouw die ziek is geweest, ik was opgelucht toen ik haar vorige week weer het terras zag poetsen.”

Hoe gaat het intussen met de spierbless­ure, die je half februari opliep?

is volledig geheeld. Enkele dagen voordat de Belgische competitie werd stilgelegd, toonde een MRI aan dat ik weer aan de slag kon. De match tegen KV Mechelen zou te vroeg gekomen zijn, maar ik was wel van plan om af te reizen naar een oefeninter­land met de Finse nationale ploeg.”

De wereld ziet er ruim drie weken later totaal anders uit.

“Het is weer voor iedereen duidelijk dat er belangrijk­ere dingen dan voetbal zijn in het leven. Wij moeten er met z’n allen alles aan doen om het beest te doden. Pas daarna kunnen we weer aan voetballen denken. Ik ben geen voorstaand­er van nog enkele matchen met gesloten deuren. In het voetbal moet plezier centraal staan, dat krijg je alleen via de interactie met de supporters. Ik denk dat we best wachten tot de dreiging van het virus weg is, vooraleer we opnieuw wedstrijde­n spelen.”

Jij bent in Genk, maar neemt niet deel aan de trainingen op de club. Waarom niet?

“Ik volg nog steeds een apart programma, waarbij ik voorzichti­g opbouw. Vooral op de spinning

“Ik train niet op de club. Omdat er toch geen wedstrijde­n zitten aan te komen, hebben we

voor de rustige aanpak gekozen”

Jere Uronen

fiets, die de club me ter beschikkin­g heeft gesteld. Omdat er toch geen wedstrijde­n zitten aan te komen, hebben we voor de rustige aanpak gekozen. Ik heb enkele ontzettend drukke jaren achter de rug, met bijna wekelijks drie wedstrijde­n. Het is niet slecht om mijn lichaam even op adem te laten komen.”

Hoe is het om één jaar langer te moeten wachten om geschieden­is te schrijven en als lid van de Finse nationale ploeg aan een EK deel te nemen?

“Ik vind het helemaal niet erg.

(Lacht) We kunnen een jaar langer van onze kwalificat­ie genieten. Het is zalig om te weten dat we er volgend jaar al zeker bij zijn. Dat vertel ik Sander Berge regelmatig aan de telefoon. Hij heeft die zekerheid niet, omdat hij met Noorwegen nog steeds de barrages moet afwerken. (Grijnst) Dat moet lastig zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Jere Uronen vindt het niet erg dat hij een jaar langer moet wachten op het EK: “Wij kunnen een jaar langer genieten van onze kwalificat­ie.”
FOTO BELGA Jere Uronen vindt het niet erg dat hij een jaar langer moet wachten op het EK: “Wij kunnen een jaar langer genieten van onze kwalificat­ie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium