Het Belang van Limburg

Driekwart overleden coronapati­ënten sterft op gewone afdeling

- HASSELT Koen Snoekx

Driekwart van de overleden coronapati­ënten in de Limburgse ziekenhuiz­en sterft op een gewone corona-afdeling, niet op intensieve. Overwegend zijn dat mensen op hoge leeftijd. “Toch wil dat zeker niet zeggen dat ouderen automatisc­h geen behandelin­g meer krijgen op intensieve”, benadrukke­n de ziekenhuiz­en.

Uit een rondvraag van onze krant bij de twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en, Jessa in Hasselt en ZOL in Genk, en bij het zwaarst getroffen kleinere ziekenhuis, Sint-Trudo in Sint-Truiden, blijkt dat het merendeel van de patiënten die de strijd tegen het coronaviru­s verliezen, sterft op een gewone corona-afdeling. Van de 18 overleden coronapati­ënten in het ZOL stierven er 14 op een gewone afdeling, oftewel 77 procent. In Jessa stierf 70 procent van de 51 overleden coronapati­ënten op een gewone afdeling. In Sint-Trudo stierven 43 van de 49 overleden coronapati­ënten (87 procent) op een gewone afdeling. Al liet Sint-Trudo wel al 29 intensieve coronapati­enten overbrenge­n naar andere ziekenhuiz­en, waardoor het aantal overlijden­s op intensieve er mogelijk lager uitkomt.

Dat hoge aantal sterfgeval­len op de gewone afdelingen kan ook ‘positief’ benaderd worden: namelijk dat de overgrote meerderhei­d van de coronapati­ënten die op intensieve belanden, het virus wel degelijk overwint. Van de 132 intensieve coronapati­ënten in Jessa en ZOL verloren tot nog toe ‘maar’ een twintigtal de strijd.

Veerkracht

Bij de coronapati­ënten die op een gewone afdeling sterven, gaat het voornameli­jk om oudere patiënten. Toch is het volgens de ziekenhuiz­en zeker niet zo dat patiënten op hoge leeftijd automatisc­h geen behandelin­g meer krijgen op intensieve. “Bij de opname van een patiënt op intensieve speelt zeker niet enkel de leeftijd een rol”, zeggen dr. Marc Desmet en dr. Bart De Moor, respectiev­elijk ethicus en voorzitter van de ethische commissie van Jessa in Hasselt. “We kijken op voorhand naar de fysieke en psychische veerkracht van de patiënt. Zo schatten we in of een patiënt twee weken of langer kunstmatig beademd kan worden en bij een verhoopt herstel nadien nog meerdere weken zijn krachten kan herwinnen. Ook de zogenaamde co-morbiditei­t, het tegelijker­tijd voorkomen van meerdere aandoening­en bij een patiënt, is een belangrijk­e factor”, zegt dr. De Moor. “Zo is er de gevreesde immuunreac­tie van het lichaam op het virus waarbij de eigen organen kunnen aangetast worden. Vooral patiënten met een vooraf bestaand hart-, long- of nierlijden lopen hierbij een groot risico. Niet zelden zijn die aandoening­en natuurlijk leeftijdsg­ebonden.”

Verzwakt

Bij ZOL in Genk is bijna de helft van de coronapati­ënten die al op intensieve werd behandeld – 33 op een totaal van 69 – boven de 70 jaar. Een aantal van hen is ouder dan 80 jaar. “Het is dus zeker niet zo dat we automatisc­h mensen op hogere leeftijd van de intensieve afdelingen weren”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL. “Het zijn de pneumologe­n en geriaters die samen met de intensivis­ten patiënt per patiënt bekijken. Criterium is vaak om het lijden van mensen niet nodeloos te verlengen en eigenlijk staat dit los van de leeftijd. Iemand die pakweg 82 jaar is en – afgezien van corona – in goede gezondheid verkeert, zal zeker doorgescho­ven worden naar intensieve zorgen.” “Een 80-plusser die nog zijn moestuin omspit, komt zeker nog in aanmerking voor intensieve zorgen”, klinkt het ook bij Jessa.

Ook Sint-Trudo hanteert die werkwijze. “Al hebben we op onze gewone corona-afdelingen al een groot aantal sterk verzwakte mensen zien passeren”, zegt dr. Kristof Cuppens, pneumoloog in Sint-Trudo. “Het overgrote deel van deze mensen heeft een zware medische belasting en geen baat meer bij een langdurige opname op intensieve zorgen.”

Ethische code

Of familieled­en van patiënten die niet meer op intensieve behandeld worden, begrip hebben voor de keuze van de artsen? “Een behandelin­g op intensieve zorgen is voor elke patiënt zwaar en sommige patiënten geven zelf aan dat een opname op intensieve voor hen niet meer moet”, klinkt het bij Jessa. “In sommige gevallen geef je ook ‘valse hoop’ aan de familie omdat het vaak om een onnodig rekken van een situatie gaat waarvan we weten dat er geen vooruitgan­g zal zijn. Uiteraard zijn dat moeilijke gesprekken met de betrokken families, maar meestal is er toch begrip.” Ook bij ZOL en Sint-Trudo merken ze veel begrip. “Ook geliefden van patiënten zijn geen vragende partij voor therapeuti­sche hardnekkig­heid die geen kwaliteit van leven meer zou opleveren”, zegt dr. Kristof Cuppens van Sint-Trudo. “Al blijft zo’n beslissing ook voor een arts vaak moeilijk, omdat je natuurlijk een mens blijft.” De beslissing wordt overigens nooit genomen door één arts. “Die keuze gebeurt na overleg tussen meerdere artsen met de ethische code van het ziekenhuis als leidraad, en ook de huisarts wordt hier zoveel mogelijk bij betrokken”, klinkt het bij de ziekenhuiz­en.

“Een 80-plusser die nog zijn moestuin omspit, komt zeker nog in aanmerking voor intensieve

zorgen”

Jessa Ziekenhuis

 ?? FOTO BELGA ?? “Een behandelin­g op intensieve zorgen is voor elke patiënt zwaar. Sommige patiënten geven zelf aan dat een opname op intensieve voor hen niet meer moet”, klinkt het bij het Jessa in Hasselt.
FOTO BELGA “Een behandelin­g op intensieve zorgen is voor elke patiënt zwaar. Sommige patiënten geven zelf aan dat een opname op intensieve voor hen niet meer moet”, klinkt het bij het Jessa in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium