Het Belang van Limburg

RUSTHUIZEN

- Liliana Casagrande

BRUSSEL

Hoeveel rusthuisbe­woners zijn er nu gestorven aan corona? Het is dé vraag die iedereen zich stelt, want in de cijfers die Sciensano elke dag bekendmaak­t, waren die cijfers tot nu toe nog niet volledig meegereken­d. Sinds dinsdag worden die nu wel apart gecommunic­eerd op de dagelijkse persconfer­entie over corona. Daardoor schoot het aantal overlijden­s dinsdag ook plots met 241 omhoog, een cijfer dat slaat op het aantal overleden rusthuisbe­woners voor de periode van 1 tot 4 april. De cijfers van de periode daarvoor moeten nog gecontrole­erd worden op eventuele dubbele tellingen. Want soms registrere­n zowel ziekenhuiz­en als woonzorgce­ntra dezelfde overlijden­s.

De hele verwarring is het gevolg van een verschil tussen Vlaamse en federale tellingen. De Vlaamse woonzorgce­ntra zijn op 18 maart zelf gestart met het bijhouden van cijfers over besmetting­en of overlijden­s die te wijten zouden zijn aan corona. Minister Beke heeft die cijfers dinsdagmid­dag ook bekendgema­akt in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement. Die vergaderin­g verliep digitaal. Uit die cijfers blijkt dat er sinds 18 maart 619 rusthuisbe­woners vermoedeli­jk zijn gestorven aan corona. Vermoedeli­jk, want niet iedereen is getest. Alleen al afgelopen maandag - in één dag tijd dus - ging het om 60 mensen. “Het verschil met de cijfers van Sciensano is dat zij alleen bevestigde gevallen geven”, zegt Beke. “Wij kunnen fijnmazige­r rapportere­n.” In de cijfers van de woonzorgce­ntra zitten dus ook die zonder hard bewijs.

Zieke personeels­leden

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau had dinsdag in een tweet geïnsinuee­rd dat Beke de cijfers niet had doorgegeve­n aan de federale diensten. “214 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijden­s heeft hij in totaal onder de mat geveegd? Hallucinan­t!” Een tweet die hij later introk en verving door een andere. “Mijn bezorgdhei­d over de situatie in de Vlaamse woonzorgce­ntra blijft erg groot”, schreef hij. “Gebrek aan tests, gebrek aan be

 ?? FOTO BELGA ?? Sinds dinsdag worden het aantal overlijden­s in rusthuizen apart gecommunic­eerd op de dagelijkse persconfer­entie over corona.
FOTO BELGA Sinds dinsdag worden het aantal overlijden­s in rusthuizen apart gecommunic­eerd op de dagelijkse persconfer­entie over corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium