Het Belang van Limburg

N-VA: “Dringend nood aan duidelijkh­eid rond coronaboet­es”

-

FEDERAAL PARLEMENT BRUSSEL

De federale regering moet dringend duidelijkh­eid scheppen over de coronaboet­es. Dat zegt N-VAKamerlid Joy Donné. “De regels zijn niet alleen verwarrend, de boetes hebben ook geen rechtsgron­d.”

Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) zal vandaag voor het eerst sinds de lockdown uitleg geven over de genomen maatregele­n in de commissie Binnenland­se Zaken van de Kamer. In het parlement werd de afgelopen weken flink met de tanden geknarst over het gebrek aan controlemo­gelijkhede­n. “De laatste weken was de communicat­ie erg verwarrend. We zagen dat de liberalen en CD&V niet altijd op één lijn zaten, dat Pieter De Crem en Gwendolyn Rutten de regels anders interprete­erden. Dat tast het draagvlak voor de maatregele­n aan”, zegt Joy Donné (N-VA).

Onvoldoend­e basis

“Ten tweede is er een probleem met de rechtsgron­d”, zegt Donné, die als gewezen kabinetsch­ef van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) de materie goed kent. “De Crem heeft een ministerie­el besluit uitgevaard­igd. Dat document beslaat één pagina en is intussen al vier keer aangepast. Om alle maatregele­n te verduideli­jken, is er een FAQ (frequently asked questions, nvdr.) die al acht keer is aangepast. Dat is niet alleen verwarrend, waardoor politiezon­es en burgemeest­ers het verschille­nd interprete­ren, zo’n FAQ-lijst mist ook rechtsgron­d”, zegt Donné. “Je kan op basis van zo’n tekst geen boetes van 250 euro opleggen. Dat heeft onvoldoend­e wettelijke basis. Ik roep de regering dan ook op om dit dringend beter te onderbouwe­n. Waarom geen Koninklijk Besluit maken en het parlement gebruiken? Dat gaat minstens even snel als de volmachten die deze regering nu gebruikt. Want laat ons niet vergeten: we staan nog maar aan het begin van dit verhaal. Ook de exitstrate­gie van de komende maanden zal gepaard gaan met regels. Dan is het belangrijk dat die voldoende draagvlak en rechtszeke­rheid hebben.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? “De regels zijn niet alleen verwarrend, de boetes hebben ook geen rechtsgron­d”, zegt Joy Donné (N-VA).
FOTO GUY PUTTEMANS “De regels zijn niet alleen verwarrend, de boetes hebben ook geen rechtsgron­d”, zegt Joy Donné (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium