Het Belang van Limburg

Op zoek naar de exit

“Het wordt een proces van langdurige afbouw”,

-

Graduele afbouw

De lockdown zal niet van vandaag op morgen worden opgeheven. Tot nader order duurt dit nog tot 19 april, maar gezien de piek nu pas in zicht is, zullen de maatregele­n wellicht tot 3 mei verlengd worden. “De terugkeer naar de normalitei­t zal gradueel gebeuren”, zei premier Sophie Wilmès (MR) afgelopen weekend nog. De werkgroep moet uitzoeken wat daarvoor de beste strategie is. Moeten eerst de winkels en de horeca opnieuw open? Of komen eerst de scholen aan de beurt? En wat erna?

Nieuwe besmetting­spieken

Met wetenschap­pelijke modellen zal worden bekeken wat het effect van elke maatregel is op de curves. De afweging tussen volksgezon­dheid en economisch­e schade zal delicaat zijn, want met elke versoepeli­ng komen er opnieuw besmetting­en bij. Die onvermijdb­are nieuwe pieken beheersbaa­r houden, is dé uitdaging na de lockdown. Anders dreigen onze ziekenhuiz­en opnieuw te worden overspoeld.

Groepsimmu­niteit

In Nederland berekenden wetenschap­pers dat het zonder een vaccin tot 800 dagen kan duren voor alle maatregele­n gelost kunnen worden. Pas als 60 tot 70 procent van de bevolking het virus heeft gehad en antistoffe­n heeft aangemaakt, zal door groepsimmu­niteit het virus vanzelf uitdoven. Tot die tijd is de bevolking één groot brandstofr­eservoir voor het virus en is één nies of hoest van een besmette persoon genoeg om een nieuwe uitbraak te veroorzake­n.

Pompend remmen

Een vaccin wordt pas over één tot anderhalf jaar verwacht. Om tot dan nieuwe pieken onder controle te houden, kwam het Imperial College in Londen met de lichtknopm­ethode, ook wel het pompend remmen genoemd. Kort samengevat: de maatregele­n worden versoepeld tot de besmetting­sgraad boven een bepaalde drempelwaa­rde komt. Dan moet het regime weer een tijdje strenger (scholen dicht, thuiswerk,...). Het is aan de experten om criteria uit te werken: in welke situatie is welke maatregel nodig?

WAT KUNNEN WE LEREN VAN HET BUITENLAND?

Oostenrijk

Oostenrijk stelde maandag als eerste Europese land zijn exitstrate­gie voor. Vanaf volgende week dinsdag gaan in het land kleinere winkels en tuin- en bouwcentra weer open, vanaf 1 mei alle grote winkels, shoppingce­ntra en onder andere kapperszak­en. Restaurant­s en bars blijven minstens tot half mei dicht en ook voor de scholen is er nog geen zicht op heropening. Wie wil gaan winkelen of met het openbaar vervoer wil reizen, zal dat wel met mondmasker moeten doen.

Denemarken en Noorwegen

In Denemarken gaan lagere scholen, kinderopva­ng en crèches op 15 april opnieuw open. In Noorwegen openen de kleutersch­olen vanaf 20 april, de lagere scholen een week later. Festivals en andere massa-evenemente­n blijven minstens tot eind augustus verboden in Denemarken. Het beroemde Roskilde zal niet doorgaan.

Duitsland

In Duitsland is er nog geen officiële exitstrate­gie maar wetenschap­pers spelen wel met het idee om ‘immunitite­itspasjes’ uit te geven. Het Robert Koch Instituut dat de Duitse regering adviseert, wil midden deze maand bloedstale­n nemen van 100.000 vrijwillig­ers om ze te testen op antistoffe­n. Aan de hand daarvan kunnen ze zien wie er al ziek is geweest en dus beter inschatten hoe wijdverspr­eid het virus is. De test zou dan, als ze op grotere schaal wordt uitgevoerd, ook kunnen dienen om immuniteit­spasjes uit te delen. Wie immuun is en het virus niet meer kan doorgeven, zou met zo’n pasje opnieuw aan het werk kunnen gaan.

WAT ZIJN ONZE OPTIES?

Social distancing en hygiëne

Social distancing en hygiëne blijven in elk scenario cruciaal. Afstand houden en handen wassen dus, ook de komende maanden.

Massaal testen en traceren via een app

Zolang er geen al te grote nieuwe pieken zijn, kan de aanpak van de massa naar het individu verschuive­n. Twee zaken zijn daarin cruciaal: massaal testen en traceren via een app. Het aantal tests is in ons land al opgedreven tot 10.000 per dag en ook een app is in de maak. Onderzoeke­rs uit Oxford berekenden dat de epidemie daarmee onder controle kan worden gehouden als er snel genoeg wordt gehandeld. Wie ziek is, moet onmiddelli­jk worden getest en indien positief in isolatie worden geplaatst. Apps die – op vrijwillig­e basis? – onze verplaatsi­ngen traceren, kunnen personen die in de buurt waren waarschuwe­n dat ook zij uit voorzorg in thuisquara­ntaine moeten.

Immuniteit­stests op grote schaal

Immuniteit­stests kunnen vermijden dat gezonde mensen nodeloos thuiszitte­n. Wie het virus heeft gehad en antistoffe­n heeft, zou dan weer aan het werk kunnen. In eerste instantie kan zorgperson­eel getest worden. Ook in ons land is zo’n test in de maak, op grotere schaal nog dan de eigenlijke coronatest.

Winkels en horeca heropenen

Deze zaken nog maanden dichthoude­n is geen optie. Maar om het voorbeeld van Oostenrijk te volgen, is het nog te vroeg. Mondmasker­s kunnen ook hier op termijn een oplossing bieden, alleen is de vraag wanneer er voldoende beschikbaa­r zijn. Daar staat tegenover dat elk contact mijden ook niet goed is. Niet alleen omdat de economie dan volledig ten onder dreigt te gaan, maar omdat de opbouw van groepsimmu­niteit onderdeel is van de oplossing.

Scholen heropenen

Dat is ook de reden dat in Denemarken en Noorwegen de scholen weer opengaan. Ze rekenen erop dat kinderen, die veel minder risico lopen, de immuniteit verspreide­n en zo het virus helpen uitdoven. Ook bij ons pleitten virologen als Marc Van Ranst om die reden tegen de sluiting van scholen. De scholen nog veel langer dichthoude­n, lijkt dus geen goede optie.

Ouderen bezoeken met mondmasker

De vraag blijft hoe ouderen beschermd kunnen worden. Hoelang kunnen rusthuizen geïsoleerd blijven? En wat met het bezoek van familie? Mondmasker­s kunnen een oplossing bieden, maar opnieuw: als ze er zijn.

Onzekerhei­d over massa-evenemente­n

Van Ranst zei eerder al dat Werchter of Pukkelpop deze zomer geen optie zijn. “Ook als testen en digitaal traceren ingevoerd wordt, is het niet verstandig om snel massaevene­menten toe te laten. We weten dat ze tot grote verspreidi­ngen kunnen leiden”, zegt professor Niel Hens (UHasselt). De vraag is: wanneer kan het wel weer? Dit blijft wellicht een van de moeilijkst­e afwegingen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wordt winkelen met een mondmasker binnenkort de gewoonste zaak van de wereld?
FOTO PHOTO NEWS Wordt winkelen met een mondmasker binnenkort de gewoonste zaak van de wereld?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium