Het Belang van Limburg

De Genkse juriste met Europese connecties

-

Inge Bernaerts (48) is een juriste die afkomstig is uit Genk maar ondertusse­n in ’s lands rijkste gemeente Sint-Martens-Latem woont. “De premier heeft me gevraagd voor de expertengr­oep vanwege mijn sociaal-economisch­e en Europese expertise.”

Ze was nog niet afgestudee­rd of ze won al een internatio­nale pleitwedst­rijd tussen zestig Europese universite­iten waardoor ze haar studiegeno­ten op een vat bier moest trakteren. Inge Bernaerts behaalde haar rechtendip­loma aan de KU Leuven en vulde dat later aan met een master in Europees recht aan de Universitä­t des Saarlandes in Duitsland. Over haar precieze taak in de expertengr­oep kan ze nog niet veel vertellen. “We moeten elkaar nog zien, maar ik ben op Europees vlak verantwoor­delijk geweest voor het concurrent­iebeleid binnen de EU en voor Energie. Vanuit die sociaal-economisch­e en Europese achtergron­d ben ik gevraagd om mee te denken over een exitplan.”

Afspraken binnen EU

Inge Bernaerts maakte carrière in de Europese instelling­en. Tot eind vorig jaar was ze kabinetsch­ef van EU-commissari­s Marianne Thyssen (CD&V). “Ik heb een brede kennis kunnen opdoen van de Europese instelling­en en ik heb daar ook een netwerk. Als we straks uit de lockdown gaan, kan dat van pas komen. In Europa zullen hier toch afspraken over gemaakt moeten worden”, zegt Bernaerts.

Het is niet voor het eerst dat ze in een crisisteam zit. “Ik heb al in verschille­nde jobs met crisismana­gement te maken gehad, zoals de financieel-economisch­e crisis van 2008. Maar deze crisis is toch nieuw voor ons allemaal. Daarom is het ook goed dat de premier experts uit zoveel verschille­nde discipline­s heeft verzameld. We zullen zoveel mogelijk kennis moeten vergaren en stap voor stap beslissing­en nemen. Het team heeft natuurlijk alleen adviesbevo­egdheid. Het is de politiek die zal bepalen wat er verder moet gebeuren.”

NIEL HENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium