Het Belang van Limburg

Mogelijk kunnen de antilicham­en corona helpen genezen of de immuniteit verhogen. Rode Kruis zoekt plasma

- Gunter Willekens

ONDERZOEK HASSELT

Vanaf 15 april zamelt het Rode Kruis plasma in van genezen coronapati­ënten voor wetenschap­pelijk onderzoek. Een studie in China bij tien patiënten wees uit dat koorts, hoesten, kortademig­heid en pijn op de borst afnamen of verdwenen na een transfusie met plasma van donoren die genezen waren en dus antistoffe­n in het bloed hadden. Op dit ogenblik lopen wereldwijd verschille­nde studies om de Chinese bevindinge­n te checken. Wetenschap­pers zien in transfusie­s met plasma niet het ultieme wapen tegen corona. “Afweerstof­fen helpen om te voorkomen dat je ziek wordt. Als je de ziekte al hebt gehad, dan is de toediening van afweerstof­fen niet meer zinvol. We vermoeden dat een deel van de verpleegku­ndigen de ziekte intussen heeft, of heeft gehad”, zegt prof Dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectiolo­og aan het Jessa Ziekenhuis. “Antistoffe­n toedienen aan patiënten die door het virus een hevige ontsteking hebben, kan zelfs gevaarlijk zijn. Ik zou het niet durven doen.”

Het is uiteraard wel zinvol om te onderzoeke­n of het plasma de immuniteit tijdelijk kan verhogen. “Mogelijk kan het plasma helpen om een periode van enkele maanden te overbrugge­n, en tegen dan is er mogelijk een goed vaccin, met een langdurige werking”, aldus nog dokter Van der Hilst. “Dat zou tot een enorme drukvermin­dering leiden in ziekenhuiz­en, woon-zorgcentra en thuisverpl­eging”, zegt het Rode Kruis. “Er is weliswaar nog veel onderzoek nodig. Daar willen we met onze inzameling aan meewerken.”

Limburgse mannen

Het

Rode

Kruis

richt

zich

op mannelijke patiënten die ondertusse­n genezen zijn. Vrouwen kunnen niet deelnemen aan de studie vanwege het risico op ongewenste immuunreac­ties door antistoffe­n bij vrouwen die, al dan niet bewust, een zwangersch­ap doormaakte­n.

Limburg telt op dit ogenblik slechts één donorcentr­um, in het ZOL. Het ziekenhuis in Genk heeft aan UZ Leuven al laten weten dat het wil meewerken aan het plasma-onderzoek. Wie Genk in deze tijden van essentiële verplaatsi­ngen te ver vindt, kan doneren in Geel of in Luik.

Het Mariazieke­nhuis in Pelt is al langer vragende partij voor de vestiging van een nieuw inzamelpun­t, waar donoren uit NoordLimbu­rg terechtkun­nen. Het overleg daarover ligt nu even stil, maar volgend jaar knoopt het ziekenhuis er nieuwe bespreking­en met het Rode Kruis over aan.

Bloed genoeg

De nood aan bloedplasm­a is nu groter dan ooit. “De jongste weken is de vraag naar bloed vanuit de ziekenhuiz­en opvallend kleiner”, aldus Ine Tassignon, woordvoerd­er van Rode Kruis Vlaanderen. Reden: er zijn minder ongevallen en operaties. “Omdat onze trouwe bloedgever­s zich zijn blijven aanbieden, zijn onze bloedvoorr­aden nu heel erg goed op peil. Maar bloed is slechts 42 dagen houdbaar, terwijl plasma tot drie jaar kan bewaard worden. Daarom vragen we al onze bloedgever­s nu om, als ze kunnen, plasma te geven.”

 ?? FOTO DVH ?? Het enige donorcentr­um voor Limburg bevindt zich in
het ZOL.
FOTO DVH Het enige donorcentr­um voor Limburg bevindt zich in het ZOL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium