Het Belang van Limburg

Coronaviru­s treft personen met een handicap minder hard dan ouderen

- Liliana Casagrande

CORONACRIS­IS HASSELT/BORGLOON

In de Vlaamse instelling­en voor personen met een handicap verblijven in normale tijden 22.000 personen. Soms voor niet meer dan één dag per week, soms voor zeven dagen. “Sinds de coronacris­is is dat aantal gedaald naar 13.672, maar die blijven dan wel zeven dagen op zeven”, zegt Karina De Beule, woordvoerd­er van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH). De andere bewoners krijgt opvang bij familie.

Uit cijfers die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag bekendmaak­te, blijkt dat de impact van de coronacris­is in deze instelling­en in elk geval van een heel andere orde is dan in de woonzorgce­ntra: zes bewoners zijn er overleden, 233 zijn er ziek. Daarnaast zijn ook 571 personeels­leden besmet.

De cijfers komen van de voorzienin­gen zelf en zijn vaak gebaseerd op vermoedens aangezien er te weinig testen beschikbaa­r zijn. “Ook wij hebben meer testen én meer beschermen­d materiaal nodig”, zegt Patrick Vander Weyden, algemeen directeur van SOM, de werkgevers­organisati­e voor de social profit.

Groepsquar­antaine

Bij de voorzienin­gen van Intesa zijn er twee overlijden­s te betreuren, één in de vestiging in Hasselt en één in Borgloon. “Bij het eerste overlijden hebben we meteen de cliënten en het personeel uit de groep laten testen: 146 mensen in 36 uur tijd”, zegt directeur Dieter Tuybens. “Van hen hebben er negen positief getest.” Dat hij aan die testen is geraakt, is een klein wonder. “Ik ben er zelf achteraan gegaan, via mijn netwerk. Door snel te werken hebben we de ongerusthe­id kunnen indammen.” “Wij hebben in Ter Heide zeven vermoedeli­jke besmetting­en, verspreid over zo’n zes leefgroepe­n”, zegt Paul Geypen, directeur van Ter Heide. “Die mensen zitten in groepsquar­antaine. De medewerker­s in deze leefgroepe­n dragen beschermen­de kledij, maar makkelijk werken is het niet. We hebben gelukkig zelf voor het juiste materiaal en de juiste maskers kunnen zorgen, want wat we van de overheid krijgen is beperkt.” Bij vzw Stijn is het aantal besmetting­en ook laag. “Ongeveer 10 op 900 bewoners”, zegt directeur Paul Caes. “Dat is wat we weten, maar niet iedereen is getest.” Ook bij Covida valt het tot nu toe mee. “Twee besmetting­en op zo’n 300 bewoners”, zegt directeur Anja Willen.

 ??  ??
 ?? FOTO TER HEIDE ?? Het personeel van Ter Heide heeft zelf voor zijn beschermen­d materiaal gezorgd. “Wat we van de overheid krijgen is beperkt.”
FOTO TER HEIDE Het personeel van Ter Heide heeft zelf voor zijn beschermen­d materiaal gezorgd. “Wat we van de overheid krijgen is beperkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium