Het Belang van Limburg

Wat als premier Wilmès of koning Filip geveld worden door corona?

Met de Britse premier Boris Johnson (55) ligt er een vip op intensieve zorgen in het St Thomas’ Hospital in Londen. Hoe pakken ze dat in België aan als de premier of de koning ernstig ziek wordt?

- VERY IMPORTANT PATIENTS HASSELT Karel Moors

In ons land zijn er in deze coronatijd­en geen specifieke noodscenar­io’s uitgeteken­d voor het geval federaal premier Sophie Wilmès (MR) uit zou vallen, deelt haar woordvoers­ter Elke Pattyn mee. “Er is wel een algemene richtlijn: in geval van afwezighei­d of verhinderi­ng wordt de eerste minister ambtshalve vervangen door een vice-eerstemini­ster, volgens de orde van voorrang”, laat Pattyn weten. “Dat betekent concreet dat als de premier zou uitvallen, zij vervangen wordt door vicepremie­r Geens (CD&V). En als hij uitvalt, door vicepremie­r De Croo (Open Vld), en hij op zijn beurt door vicepremie­r Clarinval (MR).”

Een gelijkaard­ige trapsgewij­ze vervanging is er voorzien op Vlaams niveau. Daar staan viceminist­er-presidente­n Crevits (CD&V), Somers (Open Vld) en

Weyts (N-VA) in lijn om indien nodig over te nemen van ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA). “Op dit moment is er gelukkig geen enkel probleem”, benadrukt Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck.

Voor premier Johnson stond er vorige donderdag al een ziekenhuis­bed gereed, meldt The Guardian. Zondag kwam hij daarin terecht. De Belgische of Vlaamse regeringsl­eiders zouden geen medische voorkeursb­ehandeling krijgen, stellen hun woordvoerd­ers. Hoe zit dat met ons staatshoof­d, koning Filip? “Vroeger betrokken senior royals een luxekamer in het ziekenhuis en een stuk van de verdieping werd dan afgesloten. Huidig koning Filip is zo gezond als een vis, die heeft nog niet in het ziekenhuis gelegen”, weet royaltywat­cher Brigitte Balfoort. “Mathilde had na een bevalling een kamer met bed en nog een aparte kamer om bezoek te ontvangen. Als de koning nu ernstig ziek zou worden, denk ik niet dat hij eerst naar de triage op spoed moet.”

Anonimiser­ing

In Universita­ir Ziekenhuis SaintLuc hebben ze ervaring met koninklijk­e patiënten en andere vips. “We hebben geen speciale kamers voor hen”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Thomas De Nayer. “Bij grote evenemente­n zoals een Europese top reserveren we wel een bed op spoedgeval­len, een operatieka­mer en een kamer voor intensieve zorg. Maar indien nodig gaan die plaatsen naar dringende gevallen.” “Wanneer een vip bij ons in het ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt een cel binnen onze patiëntena­dministrat­ie contact op met de vip of diens entourage om de nodige afspraken te maken. Er zal natuurlijk meestal een eenpersoon­skamer beschikbaa­r zijn, versnelde administra­tieve procedures, de mogelijkhe­id tot anonimiser­ing van de patiënt en specifieke veiligheid­smaatregel­en”, gaat De Nayer verder. “Het verblijf van zo’n vip moet de werking van het ziekenhuis zo min mogelijk verstoren, vaak is dat de wens van de vip zelf. En uiteraard maken we op het gebied van zorg nooit een onderschei­d tussen een vip en niet-vip.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In ons land zijn er in deze coronatijd­en geen specifieke noodscenar­io’s uitgeteken­d voor het geval federaal premier Sophie Wilmès (MR) uit zou vallen.
FOTO PHOTO NEWS In ons land zijn er in deze coronatijd­en geen specifieke noodscenar­io’s uitgeteken­d voor het geval federaal premier Sophie Wilmès (MR) uit zou vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium