Het Belang van Limburg

Studenten moeten betalen voor leeg kot

CORONACRIS­IS Heel wat studentenk­oten staan leeg, maar toch blijft de huur lopen. De overheid rekent op solidarite­it van de kotbazen, maar daar gaat slechts een minderheid op in. “Nochtans is dit een flinke hap uit het budget voor een leeg kot.”

- STUDENTENK­OTEN HASSELT/LEUVEN Mark van Luyk

Studenten die de coronacris­is thuis doorbrenge­n, mogen niet meer naar hun kot. Dat valt immers onder de niet-essentiële verplaatsi­ngen, aangezien de lessen aan de universite­iten tot het einde van het semester online gebeuren. Bovendien hebben de Vlaamse universite­iten studenten die op kamers met gemeenscha­ppelijke keukens en douches wonen verplicht naar huis gestuurd. Ondertusse­n blijven de huur en de vaste kosten wel doorlopen.

Brief

“Voor veel gezinnen is dat een grote hap uit hun budget”, zegt Joy Verstichel­e van de Huurdersbo­nd. “Mensen die het al krap hadden, zijn nu op tijdelijke werkeloosh­eid gezet. Als ze kinderen op kot hebben, wordt dat een zware financiële last. Daarnaast zijn er veel studenten die hun kot betalen van een studentenj­ob. Die job is weg en ze hebben in dat statuut geen recht op een compensati­e. We hebben de problemen voorgelegd aan de regering, maar die zegt dat we moeten rekenen op solidarite­it van de verhuurder­s. Daar zien we in de praktijk weinig van.” Studenten die een kamer huren van de universite­iten van Antwerpen, Leuven, Gent of Brussel krijgen kortingen, maar in Limburg zijn er geen studentenv­oorziening­en van hogeschole­n of de UHasselt. De gezamenlij­ke huisvestin­gsdienst van UHasselt en de hogeschole­n PXL en UCLL hebben daarom een brief gestuurd naar de eigenaars van 2.700 Limburgse kamers om ze om solidarite­it te vragen.

“Ze zouden de vaste kosten kunnen laten vallen of een verbreking kunnen toestaan”, zegt Sofie Hoste. “Een kleine minderheid wil de vaste kosten laten vallen of geeft een korting. Eén kotbaas wil het contract zelfs verbreken. Maar we hebben ook negatieve reacties gehad van kotbazen die zeggen dat ze zelf ook vaste kosten hebben. Studenten die financiële problemen hebben, mogen zich melden op de sociale dienst van de

UHasselt.”

De huur tijdelijk niet betalen, is niet raadzaam. “Wettelijk is er geen poot om op te staan. Er vinden nog altijd lessen plaats”, zegt Verstichel­e. “Je zou kunnen proberen te bewijzen voor de rechtbank dat je door overmacht geen genot hebt van je kot, maar het is nog maar de vraag of de rechter daarop in zal gaan. Het beste is om met je kotbaas tot een minnelijke schikking proberen te komen vanwege deze overmacht.”

 ?? FOTO SVEN
DILLEN ?? De studentenk­oten staan leeg, maar de huurders moeten toch betalen.
FOTO SVEN DILLEN De studentenk­oten staan leeg, maar de huurders moeten toch betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium