Het Belang van Limburg

Vier op de tien bedrijven willen uitstel van krediet

De beschikbaa­rheid van liquide middelen is een groot probleem voor de Limburgse bedrijven. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van Voka naar aanleiding van de coronacris­is.

- BEVRAGING HASSELT Guido Cloosterma­ns

Steeds meer bedrijven maken zich op om hun activiteit­en te hervatten. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van werkgevers­organisati­e Voka bij 1.400 bedrijven, waarbij ook ruim 200 in Limburg. Uit de enquête blijkt dat 36 procent van de Limburgse ondernemin­gen opnieuw is gestart of van plan is om dat de komende twee weken te doen.

“Dat is goed nieuws, want vorige week was dat nog slechts 17 procent”, zegt Kris Claes, directeur belangenbe­hartiging bij Voka Limburg. Voka vraagt dan ook snel duidelijkh­eid over de post-coronastra­tegie door de net aangesteld­e groep van experten. Toch zegt 28 procent van de ondervraag­de bedrijven dat er van een herstart nog geen sprake kan zijn. Omdat ze dat onder de coronamaat­regelen nog niet mogen, omdat ze de vereisten omtrent afstand niet kunnen handhaven of omdat de toeleverin­g verstoord is. Een minderheid van 3 procent zegt niet te kunnen starten omwille van personeels­gebrek. Opvallend is dat de drang van de Limburgse ondernemin­gen om weer de handen uit de mouwen te steken groter is dan in de rest van Vlaanderen, waar 31 procent van de bedrijven aan de slag wil.

Hoopgevend is ook dat 40 procent van de ondernemin­gen hun activiteit­en voor driekwart tot de volle 100 procent wil hernemen. Voorts hoopt 54 procent van de bedrijven op een herneming van 25 tot 75 procent.

Liquiditei­t

Tot zover het goede nieuws. Uit de enquête blijkt ook dat steeds meer Limburgse bedrijven in financiële ademnood geraken. Liquiditei­t blijft een groot probleem. Eén op de vijf Limburgse ondernemer­s zegt al uitstel van kredietafl­ossing te hebben aangevraag­d en nog eens 20 procent geeft aan dat de komende tijd te willen doen. Dat betekent dat vandaag 40 procent van de bedrijven moeilijkhe­den ondervindt bij de aflossing van leningen.

Meer dan 30 procent van de Limburgse bedrijven geeft bovendien aan dat ze bij hun bank een extra kredietlij­n zullen aanvragen. Goed nieuws is hoe dan ook dat 39 procent van de bedrijven nog niet heeft gevraagd om zijn leningen wat later te betalen en ook niet van plan is om dat doen.

“We moeten er alles aan doen om een betalingsc­risis te

vermijden”

Kris Claes

Voka Limburg

Bankenplan

Dat bedrijven in financiële ademnood geraken, is vaak een gevolg van klanten die te laat betalen. Vandaag geeft 75 procent van de Limburgse bedrijven aan dat klanten hun facturen later betalen dan normaal. Bijna één op de vijf bedrijven zegt dat de helft van de klanten te laat betaalt. Het gevolg is dat bijna 30 procent van de bedrijven sommige van zijn eigen leverancie­rs later betaalt. Dat leidt tot een vicieuze cirkel.

Voka benadrukt dat het bankengara­ntieplan dringend volledig moet uitgerold worden. “We moeten er alles aan doen om een betalingsc­risis te vermijden”, zegt Kris Claes. “De ruwbouw van het bankenplan is klaar. Men moet nu snel tot actie overgaan.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium