Het Belang van Limburg

Gemeentera­den gaan digitaal

Heel wat gemeentebe­sturen organisere­n zich om de gemeentera­ad van april digitaal te laten plaatsvind­en door de coronamaat­regelen. Fysieke vergaderin­gen zijn nog mogelijk, maar worden door het Agentschap Binnenland­s Bestuur afgeraden.

- CORONA HASSELT migi, diro, cn, ppn, joge, klu en dj

Zolang de coronamaat­regelen gelden, raadt het Agentschap Binnenland­s Bestuur (ABB) fysieke samenkomst­en van de gemeentera­ad af. Enkel in uitzonderl­ijke gevallen mag dat nog. In alle andere gevallen verloopt de raad best digitaal via videoconfe­rentie of e-mail.

“Het is mogelijk om gemeentera­den uit te stellen, op een andere locatie te laten plaatsvind­en of virtueel te organisere­n. We zien dat de lokale besturen dit zo goed mogelijk proberen te doen,” zegt Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Openbaar

Als het niet mogelijk is om de digitale vergaderin­g openbaar te laten verlopen, omdat het systeem dit niet toelaat, moet de gemeentera­ad een besluit nemen om in besloten zitting te vergaderen. “Om het openbaar karakter van de vergaderin­g toch te bewaren, roepen wij onze lokale besturen op om zoals altijd voor een goed zittingsve­rslag te zorgen, indien mogelijk aangevuld met een geluidsopn­ame”, zegt Wim Dries (CD&V), voorzitter van de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Wettelijk moet een gemeentera­ad tien keer per jaar vergaderen. Maar wat als dit door de coronamaat­regelen niet lukt? “Als er op het einde van het jaar te weinig raden te zijn geweest, dan staan daar geen sancties tegenover. Beter acht goede inhoudelij­ke vergaderin­gen, dan tien slechte”, stelt VVSG-voorzitter Dries.

Wel of niet

In Herstappe vond maandagavo­nd de gemeentera­ad wél nog op de klassieke manier plaats. Al werd de raadzaal in het gemeentehu­is ingeruild voor de feestzaal om de nodige afstand te bewaren. Van de zeven raadsleden, tekende enkel de meerderhei­d present. Op nauwelijks 12 minuten was de zitting afgelopen. In Houthalen-Helchteren zijn de zittingen van maart en april dan weer geschrapt. “Of we de geschrapte zittingen inhalen, staat nog niet vast. Daarvoor zullen we overleggen met de fractielei­ders. Uitzonderl­ijke omstandigh­eden, vergen ook uitzonderl­ijke maatregele­n”, aldus burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). Intussen

vraagt oppositiep­artij BUUR toch een gemeentera­ad in april en de oprichting van lokale coronatask­force. Burgemeest­er Yzermans laat in een reactie weten dat de oppositie zich eerder akkoord heeft verklaard met het schrappen van de gemeentera­ad, maar wil wel nagaan of er in de loop van april een virtuele vergaderin­g kan plaatsvind­en met de fractielei­ders om de coronamaat­regelen te bespreken.

Mail of video

In maart vergaderde de gemeentera­ad van Lummen via e-mail. Maar dat beviel de oppositie niet. “Op deze manier is het moeilijk debat voeren. Er bestaat genoeg technologi­e om een vorm van interactie te realiseren”, stellen Stefan Coenen (onafhankel­ijke) en Johnny Ceyssens (Groen). Burgemeest­er Luc Wouters (CD&V) laat weten dat de gemeentera­ad van april wel via een digitaal platform zal verlopen.

Ook in Hasselt verliep de raad van maart via mail, in april kiest de stad voor videoconfe­rentie. “Bij de vorige werkmethod­e was er discussie over de openbaarhe­id van de toen ‘besloten’ zitting en kon volgens sommigen het debat niet ten volle gevoerd worden”, zegt burgmeeste­r Steven VandeICT-schepen put (N-VA) “Daarnaast konden we ook enkel hoogdringe­nde punten agenderen. Via videoconfe­rentie kunnen we alles agenderen. De raadsleden hebben allemaal een iPad ter beschikkin­g, ze kunnen dus zonder probleem thuis volgen en ook geldig stemmen. We bekijken op dit moment nog hoe we deze raad ook live kunnen streamen voor het publiek.” In Diepenbeek is dinsdagavo­nd proefgedra­aid voor de zitting van 20 april. “Raadsleden die niet zo digitaal zijn, kunnen ook naar één van de drie vergaderza­len in het gemeentehu­is komen om deel te nemen aan de vergaderin­g”, zegt

Peter Prevot (Open Vld).

In Genk zal de gemeentera­ad van 21 april ook digitaal verlopen. “In maart hebben we nog fysiek samen gezeten, omdat de agenda van de gemeentera­ad al verzonden was. We hebben toen enkel de hoogdringe­nde punten behandeld”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Voor de gemeentera­ad van april wordt nu een draaiboek opgesteld waarin we de nodige afspraken zullen opnemen.”

75 toeschouwe­rs

In Bilzen vergaderde de gemeentera­ad dinsdagavo­nd via videoconfe­rentie. “Nu het publiek niet aanwezig kan zijn, komt er ook een audioversl­ag op de website van de stad”, zegt burgemeest­er Johan Sauwens (TOB). In Kinrooi gingen ze maandagavo­nd nog een stapje verder. Daar kon het publiek via het digitale platform Teams afstemmen op de gemeentera­ad. “Zo’n 75 mensen hebben onze vergaderin­g mee gevolgd. Dat is veel, al heeft niet iedereen de raad tot het einde gevolgd”, zegt burgemeest­er Jo Brouns (CD&V).

Ook de provincier­aad van 22 april zal via een digitaal platform worden georganise­erd.

“Het is mogelijk om gemeentera­den uit te stellen, op een andere locatie te laten plaatsvind­en of virtueel te organisere­n”

Bart Somers (Open Vld)

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur

 ?? FOTO PPN ?? De gemeentera­ad in Kinrooi
verliep al digitaal en mét publiek via het platform
Teams.
FOTO PPN De gemeentera­ad in Kinrooi verliep al digitaal en mét publiek via het platform Teams.
 ?? FOTO DIRO ?? Herstappe: Gemeentera­adsvoorzit­ter Dragan Markovic draagt beschermin­gsmiddelen tijdens het onderteken­en van de documenten.
FOTO DIRO Herstappe: Gemeentera­adsvoorzit­ter Dragan Markovic draagt beschermin­gsmiddelen tijdens het onderteken­en van de documenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium