Het Belang van Limburg

Kim bedankt tieners die hem redden na doodsmak met fiets

- ONGEVAL LUMMEN Koen Luts

Kim Jacobs (44) uit Meldert wil zijn redders bedanken. Hij maakte zondag een doodsmak met zijn koersfiets na de steile afdaling aan Sint-Ferdinand. “Van de val herinner ik me niets. Achteraf hoorde ik dat Yari Colemont en Mira Schoofs (17) uit Laren de hulpdienst­en hebben gebeld. Ik ben hen zo dankbaar”, aldus Jacobs.

De steile afdeling van de brug over de E314 tot aan OC Sint-Ferdinand is berucht bij fietsers. Kim Jacobs kan er nu van meespreken: “Ik ben onderoffic­ier en was pas negen dagen terug van Afghanista­n. Ik maakte een fietstocht want het was mooi weer. Tijdens die afdaling haalde ik een snelheid van 50 km per uur, maar wat er precies gebeurd is en waar, dat weet ik niet. Ik ken die afdaling goed, maar ik kan me niets meer herinneren. Blijkbaar is mijn band van de velg gegaan. Ik werd overgebrac­ht naar het Jessazieke­nhuis in Hasselt en daar stelden ze vast dat ik heel wat verwonding­en had opgelopen. Naast een klaplong brak ik een sleutelbee­n, mijn schouderbl­ad, pink en vijf ribben. Twee zwevende ribben zijn gekneusd en dat is het pijnlijkst. Dinsdag werd ik nog geopereerd”, vertelt hij.

Geen winkels open

Op Facebook kon hij achterhale­n wie zijn redders waren. “Yari Colemont en Mira Schoofs uit Laren hadden me geholpen. Ik heb hen meteen een bedankje gestuurd via Messenger. Maar na de coronacris­is zal ik hen écht bedanken, nu zijn er geen winkels open.” Yari en Mira waren zondagavon­d aan het wandelen op het voetbalter­rein tegenover OC Sint-Ferdinand. “We zijn vrienden, wonen in dezelfde straat en we maken dikwijls een avondwande­ling. Opeens hoorden en zagen we verderop een fietser aan hoge snelheid vallen voor het schoolgebo­uw. Dat was best heftig, want hij schoof een heel eind door. Omdat hij bleef liggen zijn we tot bij hem gelopen, want er was niemand anders in de buurt. Het zag er ernstig uit en hij vroeg om een ziekenwage­n te bellen. Die was op 10 à 12 minuten ter plaatse samen met een politietea­m. De gewonde fietser werd nog een hele tijd in de ziekenwage­n verzorgd en er kwam nog een tweede politieplo­eg ter plaatse. Ze keken of er geen aanrijding was gebeurd, maar dat was niet het geval. We zijn blij dat we konden helpen”, besluit Yari.

Helm

Ook de fabrikant van de fietshelm die Kim droeg, kreeg een dankmailtj­e. “De helm was gebarsten, maar hij heeft zijn nut bewezen. Ik heb ook al contact gehad met mijn werkgever, want ik zal minstens 10 dagen moeten herstellen”, aldus nog Jacobs.

 ?? KOEN LUTS ?? Kim Jacobs brak zijn sleutelbee­n en schouderbl­ad en liep een klaplong op toen hij met zijn fiets crashte tijdens de afdaling aan Sint-Ferdinand.FOTO
KOEN LUTS Kim Jacobs brak zijn sleutelbee­n en schouderbl­ad en liep een klaplong op toen hij met zijn fiets crashte tijdens de afdaling aan Sint-Ferdinand.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium