Het Belang van Limburg

Bekerfinal­e op 2 augustus?

- Bart Lagae

De Pro League overweegt de bekerfinal­e tussen Club Brugge en Antwerp af te werken ter vervanging van de Supercup, als aanzet tot volgend seizoen. Alleen is niet duidelijk hoe sterk de UEFA vasthoudt aan de deadline van 3 augustus om de Europese plaatsen door te geven. Wil Antwerp via bekerwinst naar de groepsfase van de Europa League, dan moet het uiterlijk de finale spelen op 2 augustus.

Wanneer kunnen we weer (prof-)voetballen in België? De werkgroep die de Pro League adviseert over de competitie­afloop hield dinsdag voor het eerst videooverl­eg. Een van de vraagstukk­en is wat er met de bekerfinal­e gebeurt: spelen of niet? En indien er gespeeld wordt, kan dat dan nog dit seizoen of moet het volgend seizoen?

De bekerfinal­e laten doorgaan is altijd de meest galante oplossing voor de verdeling van de Europese tickets. Als Club Brugge wint, gaat

Charleroi naar de poulefase van de Europa League. Als Antwerp wint, krijgt The Great Old dat ticket.

De finale nog voor 30 juni spelen lijkt moeilijk, gezien de ontwikkeli­ng van de coronacris­is. De trainingen zouden dan drie weken eerder moeten beginnen en twee ploegen moeten een voorbereid­ing afwerken voor één enkele match. Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat suggereerd­e daarom de bekerfinal­e te spelen ter vervanging van de Supercup, een week voor het begin van de competitie. Alleen rees de vraag met welke spelers dat moet gebeuren. Bij Antwerp zijn elf spelers einde contract, bij Club Brugge niemand. Antwerp zou zo een aanzienlij­k sportief nadeel hebben.

Twee obstakels

Club Brugge opperde eerst dat de kernen van 22 maart als richtlijn moesten gelden, maar stelt zich nu soepel op. “We passen ons aan aan wat mogelijk is voor de KBVB en de UEFA”, klinkt het. Als Antwerp met zijn ‘nieuwe kern’ de bekerfinal­e kan spelen, is een eerste obstakel voor zo’n finale volgend seizoen weggewerkt.

Een tweede obstakel is de deadline van de UEFA. De Europese voetbaluni­e vraagt dat de verschille­nde landen uiterlijk op 3 augustus hun Europese deelnemers voor 2020-2021 doorgeven. Een bekerfinal­e zou daarom uiterlijk op zondag 2 augustus moeten plaatsvind­en. Een week later zou de competitie beginnen.

Een probleem bij die timing is dat dan een groot aantal wedstrijde­n achter gesloten deuren moet plaatsvind­en. Vermoedeli­jk kan er ten vroegste vanaf september weer met publiek worden gespeeld. Dat zou betekenen dat elke ploeg de inkomsten van minstens twee thuiswedst­rijden verliest. Volgens sommige bronnen zouden toeschouwe­rs pas vanaf 2021 weer wordt toegelaten. Vooral de kleinere clubs verzetten zich tegen wedstrijde­n achter gesloten deuren. Een laatste mogelijkhe­id is dat Antwerp en Club Brugge spelen voor de eer van de beker en niet voor het Europese ticket. In dat geval is er geen tijdsdruk en kunnen beide ploegen wachten om met publiek te spelen.

Afschaffin­g 1B?

De werkgroep boog zich ook over de verdeling van het tvgeld en de promotiefi­nale OHL-Beerschot. Beide 1B’ers laten promoveren naar een competitie met achttien kan een oplossing zijn. Maar als woensdag (minstens) vier clubs sneuvelen voor de licentieco­mmissie, zou ook de roep naar een competitie met twintig en een afschaffin­g van 1B opnieuw luider kunnen klinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium