Het Belang van Limburg

“Raak niet aan zuurverdie­nde Eu inkomsten, herverdeel het tv-ge

- Jürgen Geril

1A

Charleroi kan voor het eerst in zijn geschieden­is naar de poules van de Europa League. Als Club Brugge de bekerfinal­e wint van Antwerp of die bekerfinal­e wordt niet gespeeld, hebben de Karolo’s als derde in de stand normaal recht op dat Europese ticket en vloeien er enkele miljoenen naar Mambourg. Dat geld afstaan stuit op onbegrip bij de Karolo’s. “Iedereen praat over solidarite­it”, reageerde secretaris-generaal Pierre-Yves Hendrickx kort. “Maar de Europese clubs hebben hun ticket op het veld verdiend en zijn niemand iets verschuldi­gd.” Charleroi sluit zich dus aan bij de visie van Club en Gent. Anderlecht heeft vooral het momentum niet mee. Als RSCA deze oproep drie jaar geleden had gedaan, toen het als kampioen zelf 30 miljoen verdiende aan de Champions League, was het positiever onthaald. Nu ruikt het naar opportunis­me van een club met geldgebrek. “Wie Europees voetbal heeft gehaald, heeft recht op die Europese inkomsten”, klinkt het ook bij Frank Lagast, algemeen directeur van KV Mechelen. “Dat lijkt ons een basisprinc­ipe.”

Ironisch Anderlecht

De meeste bijval kreeg paars-wit nog van Cercle. Voorzitter Vincent Goemaere tweette: Misschien vreemd, doch sterk dat @rscanderle­cht dit aandurft. We hebben moedige beslissing­en en mensen zoals @karelvanee­tvelt nodig in het belang van het Belgisch voetbal. De tweet werd echter snel weer verwijderd. Goemaere wilde tegenover ons wel één en ander nuanceren. “Het Belgisch

voetbal zal niet overleven door in elkaars mooie ogen te kijken. Door deze coronacris­is staan we voor héél zware economisch­e tijden en solidarite­it zal nodig zijn. Wie weet duurt het nog 12 tot 18 maanden voor we weer normaal kunnen voetballen. Daarom is het moedig dat Anderlecht initiatief neemt, terwijl het de wind echt niet mee heeft. We moeten met alle clubs rond de tafel zitten. Daarbij moet zeker niet eenzijdig naar Club Brugge gekeken worden om geld door te storten. Emoties moeten aan de kant geschoven worden of er gaan clubs ten onder.” De kleinere clubs zien wel een oplossing en in reply op twitter zei Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns het ook luidop. Solidarite­it zit in het tv-geld. Veel andere ploegen sloten zich daarbij aan. “Behalve het tv-geld valt er weinig ander geld te verdelen”, aldus Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren. “Topclubs nemen vaak Europees voetbal op in hun begroting. Zij rekenen dus op dat geld, maar wat het tv-geld betreft kan er een nieuw en eerlijker evenwicht worden gevonden.”

De ironie is dat Anderlecht onlangs bij de onderhande­ling van het nieuwe tv-contract nog alles uit de kast haalde om zo veel mogelijk miljoenen naar de topclubs te laten stromen. Op dit moment gaat 80 % procent van de meerwaarde (20,5 miljoen) van het nieuwe tv-contract naar de G5 en slechts 20% naar de kleintjes. Nu zou RSCA bijna 5 keer meer krijgen dan pakweg Eupen of Waasland-Beveren.

“Enkele weken geleden sprak Anderlecht nog in andere toonaarden”, bevestigt ook Cercle-voorzitter Goemaere.

“Als Anderlecht niet meer voor eigen rekening praat, is dat mooi”, springt Dirk Huyck bij. “We mogen de kloof tussen de grote en de kleinere clubs niet nog groter laten worden.”

Pittige discussies

Vraag is of Anderlecht en andere topclubs akkoord gaan met een nieuwe verdeelsle­utel van het tvgeld. Dan verliest paars-wit opnieuw inkomsten, terwijl ze bij het

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? RSCA zou bijna 5 keer meer krijgen dan pakweg Eupen of Waasland-Beveren en wat Cercle Brugge ontvangt is bijna verwaarloo­sbaar.
FOTO PHOTO NEWS RSCA zou bijna 5 keer meer krijgen dan pakweg Eupen of Waasland-Beveren en wat Cercle Brugge ontvangt is bijna verwaarloo­sbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium