Het Belang van Limburg

“Memorial met 20.000 man is een optie”

- Hans Jacobs

MEMORIAL VAN DAMME Ook de moeder aller sporten, atletiek, ontkomt niet aan de coronacris­is. Tot nader order gaat de Memorial Van Damme, een van de internatio­nale topmeeting­s, door, zeggen de organisato­ren. Al wordt het misschien een editie met iets minder volk, als volksgezon­dheid dat zou voorschrij­ven.

Het wordt sowieso drummen in het najaar, nadat enkele Diamond Leaguemeet­ings, zijn uitgesteld (zie onder). Het goede nieuws: aan de datum van de Memorial – 4 september – kan niet worden gemorreld. Bob Verbeeck, CEO van Golazo, organisato­r van de Memorial: “We behouden onze datum, andere meetings kunnen die plek niet innemen. Op dit ogenblik werken we alsof de Memorial plaatsvind­t. Uiteraard volgen we de richtlijne­n van Volksgezon­dheid, alle sportevene­menten zijn daaraan secundair. Al denk ik wel dat we dit jaar nog atletiekwe­dstrijden zullen zien, in China was al een eerste meeting.”

Mee evolueren

Meetingorg­anisator Cédric Van Branteghem: “We zullen evolueren van wedstrijde­n eventueel zonder publiek naar ‘geografisc­h beperkte’ meetings. Ik kan mij voorstelle­n dat ergens eind augustus Europese wedstrijde­n met Europese atleten mogelijk zijn, met landen die ongeveer in dezelfde coronaflow zitten. Amerika loopt op dit ogenblik duidelijk achter, en breekt corona in Afrika helemaal uit of niet? Die bekommerni­s was de belangrijk­ste reden om de Olympische Spelen uit te stellen: het ging niet zozeer om Japan, wel om iedereen binnen te laten in Japan.”

Op het vlak van buitenland­se toeschouwe­rs hoeft de Memorial zich weinig zorgen te maken, het overgrote deel zijn Belgen. Elke atleet ter wereld toelaten, is een ander verhaal.

Social distancing

De social distance wordt ook belangrijk. Als sportevene­menten zijn toegelaten én buitenland­se toppers zijn welkom, kan het een optie zijn om de Memorial voor 20.000 in plaats van 40.000 man te organisere­n met meer ruimte tussen toeschouwe­rs.”

Ook een meevaller: AG, dat als titelspons­or vorig jaar wilde afhaken, toont zich bereid om nog een jaar door te gaan ter financiële overbruggi­ng.

Renovatie stadion

Een ander struikelbl­ok: de renovatie van het Koning Boudewijns­tadion sleept al jaren aan en kan niet zonder de politiek - die dezer dagen andere zorgen heeft, en na de crisis nog een regering op de been moet brengen. Van Branteghem: “Dat werkt in twee richtingen: voorlopig is er geen renovatie, maar voorlopig ook geen beslissing om het stadion weg te doen. Uiteraard is de sleet op het stadion dan weer groter, maar dat is nu geen hoofdbekom­mernis. Eerst de volksgezon­dheid, dan weer grote sportevene­menten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium