Het Belang van Limburg

Olympische kwalificat­ieperiode opgeschort tot 1 december

-

Wereldatle­tiekbond World Athletics schort de kwalificat­ieperiode voor de Olympische Spelen van komend jaar in de Japanse hoofdstad Tokio op tot en met 30 november, zo werd dinsdag beslist na een overlegron­de met de atletencom­missie, ligavoorzi­tters en het Council.

Gedurende deze periode tellen de behaalde resultaten in competitie­s, op voorwaarde dat er wedstrijde­n kunnen doorgaan, niet mee in de olympische kwalificat­ies en de world rankings, die eveneens tijdelijk worden opgeschort. Concreet komen hiermee vooral de atleten die nog geen olympisch minimum wisten te behalen in de problemen. World Athletics wil echter vermijden dat atleten benadeeld worden, omdat niet overal ter wereld de competitie­s gelijktijd­ig zullen worden opgestart. Competitie­resultaten blijven echter wel officieel gelden en kunnen ook in aanmerking komen voor wereldreco­rds.

Faire beslissing

Afhankelij­k van de situatie wereldwijd zal de kwalificat­ieperiode op 1 december opnieuw van start gaan en lopen tot 29 juni 2021, op uitzonderi­ng van de 50km snelwandel­en en de marathon. In die twee discipline­s hebben atleten tijd tot 31 mei 2021 om een ticket voor Tokio te veroveren. In totaal zullen de kwalificat­ies, die reeds in 2019 gestart zijn, vier maanden langer duren dan voorzien was. “Deze opschortin­g geeft meer zekerheid aan atleten, wat betreft planning en voorbereid­ing”, klinkt het bij voorzitter Sebastian Coe. “Het is een faire beslissing gezien het verschil in competitie­mogelijkhe­den voor atleten, die vaak te kampen hebben met reisrestri­cties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium