Het Belang van Limburg

Jens Reynders ziet carrièrepl­an in water vallen

- Pieter Vanlommel

WIELRENNEN Een grote klassieker winnen bij de beloften. Dat was hét grote doel van Jens Reynders (21) voor dit seizoen. Daarvoor bleef hij nog een half jaartje langer belofte. Maar het coronaviru­s trok een streep door zijn voorjaar. “Mijn tests zijn beter dan ooit, maar ik heb dat niet kunnen tonen in de koers”, baalt de belofte uit Heers.

Als een gemiste kans, zo voelen de afgelopen weken aan voor Jens Reynders. De talentvoll­e Limburger stapte in het tussenseiz­oen over van de beloften van Wallonie-Bruxelles naar de gerenommee­rde Amerikaans­e opleidings­ploeg Hagens Berman Axeon van Axel Merckx. Het doel was om zijn ereplaatse­n uit 2019 derde in Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix - om te zetten in (minstens) één dikke overwinnin­g.

Die ereplaatse­n zorgden ervoor dat Reynders de profploege­n voor het uitkiezen had. Maar hij besloot toch om nog een half jaartje langer als belofte door het leven te gaan. “Omdat het lastig is om via een kleiner procontine­ntaal team de stap te maken naar een WorldTour-team wilde ik op die manier de poort naar de WorldTour openbeuken”, verklaart Reynders. “Ik wilde scoren in de beloftenkl­assiekers. Mijn hele winter stond in het teken daarvan. Ik voelde ook dat ik mijn topvorm naderde.”

Beste tests ooit

Maar dan barstte de coronabom en werd de ene na de andere klassieker van de agenda geschrapt. Daar zat Reynders met zijn superbenen. “De wattages die ik trapte op training waren erop vooruitgeg­aan. Mijn tests waren ook beter dan ooit tevoren. Het is frustreren­d dat ik dat niet kon bevestigen in de koers. Achteraf gezien was het beter geweest om toch voor een profploeg te kiezen. Maar een crisis als deze had niemand zien aankomen. En in het Hagens Berman Axeon-team heb ik toch ook veel bijgeleerd. Het gaat er profession­eel aan toe en er wordt me geen druk opgelegd.”

De hoop op een plekje in een World Tour-ploeg heeft Reynders nog niet opgegeven. “De bondscoach en mijn ploegleide­r Axel Merckx zeggen dat ik rustig moet blijven. Dat ik me met mijn resultaten van vorig seizoen geen zorgen moet maken over aanbieding­en. Maar het blijft zuur dat ik geen gooi heb kunnen doen naar de winst in een klassieker. De monumenten bij de profs worden misschien nog in het najaar gereden, maar die bij de beloften worden zeker geschrapt.”

Op stage met UAE

In de voorbereid­ing op dit seizoen kreeg Reynders al een voorsmaakj­e van het WorldTour-niveau. In december mocht hij als stagiair met UAE Team Emirates mee op stage in Spanje. “Daar hield ik een goed gevoel aan over. De ploegleidi­ng (manager Joxean Fernandez, nvdr.) zei toen dat we na het voorjaar opnieuw zouden spreken. Ik weet niet of dat nu nog doorgaat. UAE zou alleszins een mooie ploeg zijn voor mij. De ploeg heeft minder ‘klassieke’ renners dan andere World Tour-ploegen waardoor je als jongere een mooi programma kan rijden. Daarom koos ook Jasper Philipsen voor dit team.”

Vanaf juni, na de coronabrea­k, zwaait Reynders de beloften vaarwel. Dan treedt hij nog bijna uitsluiten­d in profkoerse­n aan. Zo zal hij het BK op 21 juni bij de profs betwisten. “Maar in augustus staat ook nog de (beloftenko­ers, nvdr.) Ronde van de Toekomst

op mijn programma. Die telt op papier vier spurtetapp­es. Iets voor mij dus. En in tussentijd probeer ik mijn conditie zo goed mogelijk te onderhoude­n. We hebben in België het geluk dat we nog buiten mogen trainen. In Frankrijk, Italië en Spanje zijn ze jaloers op ons. De renners daar zien hun basis smelten als sneeuw voor de zon.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jens Reynders had eind vorig seizoen de profploege­n voor het uitkiezen, maar wilde na een sterk voorjaar bij de beloften nu liever meteen naar een WorldTourp­loeg verkassen.
FOTO BELGA Jens Reynders had eind vorig seizoen de profploege­n voor het uitkiezen, maar wilde na een sterk voorjaar bij de beloften nu liever meteen naar een WorldTourp­loeg verkassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium