Het Belang van Limburg

10 maanden cel voor vloggers die overnachtt­en in tuincentru­m

- Geert Houben

De twee Nederlands­e broers Alwin (22) en Roland Maas (23) zijn dinsdag in Hasselt veroordeel­d tot 10 maanden cel nadat ze ongevraagd overnacht hadden bij tuincentru­m Pelckmans in Lommel. Het duo uit Pelt zette daarna hun avonturen op YouTube. “Heftige straf. Wij gaan in beroep.”

Alwin en Roland hebben intussen al een aanzienlij­k palmares opgebouwd. Onder de namen ‘Allwinners’ en ‘Rollanders’ drongen ze al binnen in de Luminus Arena in Genk, de stadions van Anderlecht en Standard. Ook kampeerden ze een nacht in de Colruyt van Helchteren. “Wij zijn geen criminelen hoor. Alwin en ik wisten dat als je zoiets doet, je dan gewoon veel views scoort. Dat moet je doen wanneer je als vlogger snel bekend wil raken”, vertelt Roland aan de telefoon.

Computer

De straf maakt in elk geval indruk op hem. “Echt heftig. Het lijkt me logisch dat we in beroep gaan. Dit is te gek voor woorden.” Het vonnis is het resultaat van hun ‘uitje’ bij vijver- en tuincentru­m Pelckmans in Lommel op 6 februari vorig jaar. In hun video op YouTube is te zien hoe ze zich net voor sluitingst­ijd verbergen onder een plantentaf­el. Als iedereen verdwenen is, trekken de broers op verkenning doorheen de winkel. Ook zetten ze zich achter een computer en ze beginnen te checken wat er allemaal op staat. Iets wat de rechter de Peltenaars eveneens kwalijk neemt. Met het videomater­iaal op zak verlaten ze het tuincentru­m via de nooduitgan­g zonder enig spoor van vandalisme of diefstal achter te laten.

“Geen statement”

Alwin en Roland waren een maand geleden niet aanwezig op het proces. Ook dat neemt de rechtbank hen niet in dank af. “Een beetje dom van ons. Wat laks zelfs. We hadden een brief gekregen, maar waren vergeten wanneer we naar de rechtbank moesten gaan. Het was niet de bedoeling om een statement te maken of zo”, aldus Roland. Twee keer kregen ze al een boete voor gelijkaard­ige feiten. Nu moeten ze elk 4.000 euro ophoesten en komt er nog tien maanden cel bovenop. “Deze straf moet het duo er in de toekomst van weerhouden om dergelijke laakbare handelinge­n opnieuw te stellen”, aldus de rechter in het vonnis.

Criminelen

“Er zijn mensen die echt criminele dingen doen in vergelijki­ng met wat wij doen. Moeten wij nu naar de gevangenis? Als je dan later moet zeggen dat je gezeten hebt … Klinkt niet best. In beroep gaan we de boodschap geven dat we geen criminelen zijn. Video’s blijven we maken, maar dan zonder nog ergens binnen te dringen”, verzekert Alwin.

De zaakvoerde­rs van de firma Pelckmans vroegen geen schadeverg­oeding. “Wij willen gewoon dat dit geen hype wordt. Onze klacht is er één om verder misbruik tegen te gaan. Ze hebben onze privacy geschonden en voor je het weet gaat er iets fout”, aldus Tom en Jef Pelckmans.

 ?? FOTO RR ?? De broers kampeerden een nachtje in tuincentru­m Pelckmans. “Wij zijn geen criminelen”, zegt Roland Maas. “Dat zullen we in beroep duidelijk maken aan de rechter.”
FOTO RR De broers kampeerden een nachtje in tuincentru­m Pelckmans. “Wij zijn geen criminelen”, zegt Roland Maas. “Dat zullen we in beroep duidelijk maken aan de rechter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium