Het Belang van Limburg

Hasselt zet schapen in voor groenonder­houd

De stad Hasselt gaat op zes locaties in de stad een kudde schapen met herder inzetten om het moeilijk bereikbare groen kort te houden. De dieren maken tegelijk ook korte metten met de Japanse duizendkno­op, onkruid dat de grasvelden overwoeker­t.

- Dirk Jacobs

“Van april tot november gaan we de schapen inzetten”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “De dieren zullen zo’n zes locaties begrazen aan de Japanse Tuin, twee stadsgrond­en aan de Runksterst­eenweg, twee percelen aan Wijngaerts­veld en rondom het wachtbekke­n in Kuringen. Samen ruim 52.000 vierkante meter. Die zones zijn moeilijk bereikbaar met machines, ook al omdat er bomen en struiken staan, de ondergrond er drassig is en de begaanbare wegen bijzonder smal zijn. Schapen hebben hier geen last van en gaan zelfs tot de diepste hoekjes en kantjes om er eten te zoeken.”

Exoot

“Tegelijk willen we de dieren ook inzetten voor de bestrijdin­g van de Japanse duizendkno­op. Dit onkruid is heel moeilijk uit te roeien en wint, met tot 4 meter lange wortels, snel aan terrein. De exoot verdringt steeds meer streekeige­n soorten en verstoort zo ons ecosysteem. Maar schapen staan gekend als dieren die bijna alles eten.

Het wortelgest­el van die duizendkno­op reikt metersdiep, de hoofdreden waarom de plant zo moeilijk te bestrijden is. De schapen eten het bovengrond­se gedeelte op en gaan op die manier de duizendkno­op dus niet kunnen uitroeien, maar ze verzwakken de planten wel.”

Bekijks

“Een kudde schapen heeft uiteraard altijd bekijks, zeker wanneer ze opduiken op een niet alledaagse plek. De herder zet de kudde telkens enkele dagen uit op één plaats en verhuist dan. Zo tonen we aan de Hasselaren dat er heel wat manieren zijn om op ecologisch wijze onkruid te bestrijden.

Niet onbelangri­jk nu het gebruik van glyfosaat verboden is. Vandaar dit proefproje­ct met schapen. Daarnaast is ook vastgestel­d dat op plaatsen waar ze grazen, een grote verscheide­nheid aan planten ontstaat omdat ze zaden en vruchten transporte­ren en ademruimte creëren voor verschille­nde plantensoo­rten. In de nabijheid van de kudde voorzien we ook altijd voldoende vers drinkwater. De herder werkt voor dit project ook nauw samen met van onderhouds­ploegen van Bewel, actief in de sociale economie, die aan het einde van het seizoen de zes zones nog zullen maaien waar kruid staat dat schapen niet lustten.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De schapen zullen opduiken aan de Japanse Tuin, langs de Runksterst­eenweg, Wijngaerts­veld en Kuringen.
FOTO SVEN DILLEN De schapen zullen opduiken aan de Japanse Tuin, langs de Runksterst­eenweg, Wijngaerts­veld en Kuringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium