Het Belang van Limburg

Zorgen over grenzen

-

Mijn collega’s en ik krijgen in onze Lommelse praktijk geregeld Nederlande­rs over de vloer. Zij komen met zeer veel plezier naar de Belgische huisartsen, want als ze een afspraak willen, kunnen ze hier meestal dezelfde dag nog terecht. In hun eigen land is dat veel moeilijker. Nederlands­e huisartsen beoefenen immers geen prestatieg­ebonden geneeskund­e zoals wij, en werken maar van 9 tot 16.30 uur. Daardoor zijn in Nederland de wachttijde­n voor een consultati­e bij de dokter gigantisch lang. Zo kan het maar eventjes een week duren alvorens je geholpen wordt. En dus komen heel wat noorderbur­en liever in onze wachtzalen zitten.

Tuur Burgmans is zo’n buur die zorg zoekt over de grens. De heer Burgmans is een ondernemer uit Bergeijk, en heeft een handelsbed­rijf in bevestigin­gsmaterial­en. Toen de coronahel losbrak, kocht hij een lot mondmasker­s aan om zijn werknemers te beschermen tegen het virus. Geen rommel, maar profession­ele FFP2-maskers met een speciale filter. Dezelfde maskers die zorgverlen­ers dragen wanneer ze in nauw contact komen met COVID19-patiënten.

Onlangs had Tuur een afspraak bij zijn huisarts, een collega van mij. En blijkbaar kwam tijdens die consultati­e het nijpende gebrek aan mondmasker­s in de Belgische zorginstel­lingen ter sprake. Mijn collega vertelde Tuur dat ook het Lommelse woonzorgce­ntrum de Ploegdries, waar ik verantwoor­delijk ben voor de permanenti­e, de schaarste aan mondmasker­s stevig voelt. Mijnheer Burgmans wist meteen wat te doen. Niet veel later stond er een pakket van liefst vijfhonder­d FFP2masker­s op de dorpel van de Ploegdries, met de groeten van Tuur Burgmans en de mededeling dat er later nóg een lading geleverd kon worden. Gratis en voor niets, bovendien. Is dat niet schitteren­d? Vijfhonder­d maskers, dat is al de moeite. Daar is ons rustoord ontzettend mee geholpen.

Deze ‘internatio­nale’ noodhulp op micronivea­u, hoe bescheiden ook, getuigt van een enorme solidarite­it die we heel duidelijk missen in het Grote Europa. Het is dezer dagen ieder voor zich, en dat is onwaarschi­jnlijk bedroevend. Er is geen enkel gevoel van eenheid, het is werkelijk om te huilen hoe de Italianen en de Spanjaarde­n botweg in de steek worden gelaten door Europa. Terwijl, als men het nationalis­me in de verschille­nde deelstaten van de Europese Unie écht wil tegengaan, men net nú maximale solidarite­it moet tonen. Net nú moeten we voor elkaar in de bres springen. Als een zekere Tuur Burgmans uit Bergeijk dat kan, dan kunnen onze Europese leiders dat ook.

 ??  ?? De Limburgse huisartsen zetten in deze crisistijd alle zeilen bij om hun patiënten met raad en daad bij te staan. Dokters Jos Vanhoof (Lommel) en Wilfried Colmonts (Borgloon) brengen dagelijks verslag uit vanuit hun praktijk.
De Limburgse huisartsen zetten in deze crisistijd alle zeilen bij om hun patiënten met raad en daad bij te staan. Dokters Jos Vanhoof (Lommel) en Wilfried Colmonts (Borgloon) brengen dagelijks verslag uit vanuit hun praktijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium