Het Belang van Limburg

Aanvraag tijdelijke werklooshe­id voor 113.132 Limburgers

De tijdelijke werklooshe­id ten gevolge van de coronacris­is gaat ook in Limburg door het dak. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Muylle (CD&V).

- Guido Cloosterma­ns

Minister van Werk Muylle maakte gisteren nieuwe cijfers bekend over de tijdelijke werklooshe­id ten gevolge van de coronacris­is. Voor heel België staat de teller inmiddels op 1.268.000 werknemers.

Een woordvoerd­er van de minister voegt er wel aan toe dat het hier gaat om aanvragen. Hoeveel werknemers uiteindeli­jk tijdelijk werkloos zullen zijn, zal later blijken. Het kabinet van minister Muylle schat op basis van de aanvragen dat ongeveer 900.000 Belgische werknemers effectief een uitkering als tijdelijk werkloze zullen ontvangen.

Ook in Limburg hakt de coronacris­is hard in op de activiteit­en van de bedrijven. In totaal hebben de voorbije weken 9.697 Limburgse werkgevers tijdelijke werklooshe­id aangevraag­d voor 113.132 werknemers. Een vergelijki­ng met vorige maanden is nog niet mogelijk. In februari waren er in Limburg 15.519 werknemers minstens een dag tijdelijk werkloos.

Limburgse werkgevers hebben de voorbije weken tijdelijke werklooshe­id ten gevolge van de coronacris­is aangevraag­d voor 113.132 werknemers. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

Minister van Werk Muylle maakte gisteren nieuwe cijfers bekend over de tijdelijke werklooshe­id ten gevolge van de coronacris­is. Voor heel België staat de teller inmiddels op 1.268.000 werknemers. Een woordvoerd­er van de minister voegt er wel aan toe dat het hier gaat om aanvragen. Hoeveel werknemers uiteindeli­jk effectief één of meerdere dagen zijn thuisgeble­ven, zal later blijken. Het kabinet van minister Muylle schat op basis van de aanvragen dat ongeveer 900.000 Belgische werknemers momenteel één of meerdere dagen thuis moeten blijven ten gevolge van de coronacris­is. Volgens een voorlopige raming van de regering zou de tijdelijke werklooshe­id in maart voor een extra uitgave van 960,8 miljoen euro zorgen.

Ook in Limburg hakt de coronacris­is hard in op de activiteit­en van de bedrijven. In totaal hebben de voorbije weken 9.697 Limburgse werkgevers tijdelijke werklooshe­id aangevraag­d voor 113.132 werknemers. Ook hier zal later blijken hoeveel werknemers effectief zijn thuisgeble­ven. Antwerpen telt het hoogste aantal aanvragen (221.702).

Nog niet vergelijke­n

Het systeem van tijdelijke werklooshe­id moet bedrijven en organisati­es helpen om door periodes van crisis te komen zonder ontslagen. Het laat bedrijven toe om werknemers tijdelijk naar huis te sturen zonder dat zij zonder inkomen vallen.

Zoals bekend krijgen tijdelijk werklozen een vergoeding die gelijkstaa­t aan 70 procent van hun loon, weliswaar geplafonne­erd op een brutoloon van 2.754,76 euro. Daarboveno­p komt er nog een vergoeding van 150 euro per maand. De stelsels van tijdelijke werklooshe­id ten gevolge van overmacht en ten gevolge van economisch­e reden werden inmiddels gelijkgesc­hakeld. Ook de procedure werd vereenvoud­igd. Vergelijki­ngen met andere maanden zijn voorlopig nog niet mogelijk. Uit de statistiek­en van de RVA blijkt dat in februari in Limburg 15.519 werknemers minstens één dag werkloos waren. Zelfs als niet alle aanvragen resulteren in effectieve werklooshe­id, is de stijging allicht aanzienlij­k.

Bijbetalin­g

Uit een onderzoek van HR-dienstenbe­drijf Acerta blijkt dat één op de tien werkgevers zelf ook nog een deel van het loon bijpast. Het gaat daarbij over bijbetalin­gen van 5 tot 20 euro per werklooshe­idsdag. Het zijn vooral grote bedrijven die hun personeel een extraatje geven bovenop de werklooshe­idsuitkeri­ng. Kleine bedrijven hebben daarvoor niet langer de financiële ruimte. Volgens Acerta werd in de laatste volledige week van maart één op vijf arbeidsdag­en geboekt als tijdelijke werklooshe­idsdag.

 ?? FOTO BELGA ?? Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).
FOTO BELGA Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium