Het Belang van Limburg

Nieuwe bestrating Koning Albertstra­at versneld door corona

- Dirk Jacobs

Op vraag van de handelaars in de Hasseltse Koning Albertstra­at worden daar nu toch al kasseien gelegd, vanaf de Grote Markt tot aan de Ridderstra­at. Begin 2021 volgt dan het stukje tot aan het Leopoldple­in. “Bijna alle winkels zijn nu toch gesloten.”

Oorspronke­lijk zouden de werken in de Koning Albertstra­at een verlengstu­k worden van die op de Grote Markt, maar omdat de stad absoluut haar grote openingswe­ekend eind maart niet wilde verstoren met openliggen­de straten, werden die werken opgeschove­n naar augustus.

“Nu is de situatie helemaal veranderd”, zegt Raf Donvil, drijvende kracht achter de handelaars in de Koning Albertstra­at. “Op een uitzonderi­ng na, zijn alle winkels in onze straat noodgedwon­gen gesloten. Dat zette ons aan het denken en we zijn resoluut naar de stad gestapt met de vraag of het werk alsnog nu niet kon.”

Hinder vermijden

“Op die vraag zijn we graag ingegaan. We vermijden zo heel veel hinder voor de handelaars, omdat we nu kunnen werken terwijl ze toch gesloten blijven. Dat betekent dat de aannemers flink kunnen doorwerken, zonder rekening te moeten houden met levertijde­n voor de winkels”, zegt schepen van Openbare Werken Laurence Libert (Open Vld). “We gaan nu de Koning Albertstra­at vernieuwen vanaf de Grote Markt tot aan het kruispunt met de Ridderstra­at. Die werken nemen een tweetal weken in beslag. Proximus is nu gestart met de uitbreidin­g van het glasvezeln­etwerk in dit deel van de straat en vanaf donderdag start de opbraak van de straatsten­en die er nu liggen. De betonstroo­k met afwatering, die in het midden van de straat ligt, blijft behouden. Omwille van social distancing zullen we aan beide kanten van de straat een andere ploeg stratenmak­ers inzetten. Zij dragen er ook absoluut zorg voor dat de krantenwin­kel, die wel geopend is, altijd bereikbaar zal blijven. Na de werken moet de nieuwe bestrating vier weken uitharden. Al die tijd kunnen de handelaars dus niet tot voor hun deur beleverd worden. Daarom ook de keuze om het deel tot aan de Ridderstra­at wel beschikbaa­r hiervoor te houden.”

Hendrik en Katrien

Intussen schieten ook de werken voor de heraanleg van de Grote Markt zelf flink op. Zo snel zelfs dat de laatste kasseistro­ken al in zicht komen. Ook staat intussen vast dat het bronzen beeld dat Marc Cox maakte van Hendrik en Katrien terugkeert naar de Grote Markt. “Een vijftienta­l meter achteruit weliswaar en gezeten op een aparte bank, in de nieuwe lange zitstrook met houten bekleding, voor de gevels daar. Ook het beeld van Koning Albert keert terug in het begin van de Koning Albertstra­at, dicht bij de Grote Markt. En het Marktboeri­nneke, gemaakt door Gaston Beerden dat ter hoogte van de ingang van Galerie Albert een plaats had, krijgt na de heraanleg opnieuw een plek in de straat.

Terrassen

Op de Grote Markt wordt intussen ook de eerste terrascons­tructie gebouwd tegen de gevels van Pax en het failliete Wembley aan. Daardoor is een passage tussen de terrassen onder de ‘bogen’ en die op de Grote Markt niet langer mogelijk. Wandelaars moeten er voortaan over het plein zelf passeren. Ook aan de overzijde komt een nieuwe terrascons­tructie, maar die wordt pas geplaatst als de ruwbouwwer­ken voor het in aanbouw zijnde hotel afgerond zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Schepen Laurence Libert en handelaar Raf Donvil: “We vermijden zo heel veel hinder voor de handelaars, omdat we nu kunnen werken terwijl ze toch gesloten blijven.”
FOTO SVEN DILLEN Schepen Laurence Libert en handelaar Raf Donvil: “We vermijden zo heel veel hinder voor de handelaars, omdat we nu kunnen werken terwijl ze toch gesloten blijven.”
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de Grote Markt wordt intussen ook de eerste terrascons­tructie gebouwd tegen de gevels van Pax en het failliete Wembley.
FOTO SVEN DILLEN Op de Grote Markt wordt intussen ook de eerste terrascons­tructie gebouwd tegen de gevels van Pax en het failliete Wembley.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium