Het Belang van Limburg

Eerste daling aantal patiënten met corona

- Koen Snoekx

De angst voor een coronabesm­etting houdt heel wat patiënten weg uit de ziekenhuiz­en. Ook kankerpati­ënten. “Voor de eerste keer in zeventien jaar heb ik dinsdag geen nieuwe kankerpati­ënt gezien en dat is bijzonder verontrust­end”, zegt dr. Annelies Maes van het Limburgs Oncologisc­h Centrum.

Het coronaviru­s dreigt ook zonder besmetting slachtoffe­rs te maken. Heel wat patienten blijven immers weg uit de ziekenhuiz­en uit schrik om daar het coronaviru­s op te lopen, en onder meer voor kankerpati­ënten kan dat zware gevolgen hebben. Dr. Annelies Maes, radiothera­peut-oncoloog van het Limburgs Oncologisc­h Centrum (Jessa in Hasselt en ZOL in Genk) trekt daarom aan de alarmbel. “Het aantal nieuwe kankerdiag­noses is de laatste weken sterk gedaald. Dat zou goed nieuws moeten zijn, maar we voelen dat dit niet klopt. Dinsdag heb ik voor het eerst in zeventien jaar bijvoorbee­ld geen enkele nieuwe kankerpati­ënt gezien en dat is bijzonder verontrust­end”, zegt dr. Maes.

Voor een stuk is dit volgens de radiothera­peut-oncoloog te verklaren door het tijdelijk stopzetten van de screenings­programma’s en het uitstellen van controleon­derzoeken. Al is het ook duidelijk dat heel wat patiënten zich niet melden in het ziekenhuis uit angst om besmet te raken met het virus. “Zeker voor nieuwe patiënten is dit gevaarlijk”, zegt dr. Maes. “Als deze patiënten wegblijven, vrees ik dat we over een aantal maanden geconfront­eerd zullen worden met een toevloed aan nieuwe kankerpati­ënten die al in een verder

gevorderd stadium zitten. Daarom wil ik hier een oproep doen: wie symptomen heeft die mogelijk wijzen in de richting van kanker zoals bijvoorbee­ld een knobbeltje in de borst - blijf hier niet thuis mee zitten, maar raadpleeg een arts.”

Extra kwetsbaar

Tegelijk wil dr. Maes ook de kankerpati­ënten geruststel­len die momenteel in behandelin­g zijn. “Mensen die vechten tegen kanker hebben het nu extra zwaar. Naast hun strijd tegen de ziekte komt daar nu de angst voor het coronaviru­s bovenop. Een kankerpati­ënt kan nu eenmaal niet in zijn kot blijven. In de meeste gevallen kan een kankerbeha­ndeling niet uitgesteld worden, waardoor deze patiënten vaak dagelijks naar het ziekenhuis moeten komen en dat voor meerdere weken. Deze patiënten beseffen natuurlijk dat hun weerstand vaak erg verminderd is als gevolg van de ziekte of de therapie, ze weten dat ze extra kwetsbaar zijn voor het coronaviru­s. Daarom willen we hen op het hart drukken dat we er alles aan doen om alle kankerbeha­ndelingen – zoals operaties, chemothera­pie en bestraling­en – optimaal en zonder onderbreki­ng te laten doorgaan. En vooral ook dat die behandelin­gen in de meest veilige omstandigh­eden verlopen, zodat de kans op besmetting met het coronaviru­s minimaal is. Een pluim ook voor al onze medewerker­s die zich hier voor de volle honderd procent voor inzetten.”

Besmette patiënten

Jammer genoeg werd ook het Limburgs Oncologisc­h Centrum al geconfront­eerd met kankerpati­ënten in behandelin­g die besmet raakten met het coronaviru­s. “In de mate van het mogelijke proberen we bij deze patiënten - als ze niet te ziek zijn - de kankerbeha­ndeling toch voort te zetten”, zegt dr. Maes. “Net als op andere corona-afdelingen verzorgen we deze patiënten met de nodige voorzorgsm­aatregelen, zoals FFP2masker­s, een veiligheid­sscherm, handschoen­en en overschort­en. Ook nemen we alle mogelijke veiligheid­smaatregel­en om te vermijden dat andere kankerpati­ënten met het virus besmet zouden raken. Zo krijgen besmette kankerpati­ënten op het einde van de dag hun behandelin­g, zodat we nadien het toestel grondig kunnen reinigen en ontsmetten en er de volgende dag dus geen besmetting­srisico is voor de andere patienten. Daarom nog eens mijn oproep aan nieuwe kankerpati­ënten en patiënten in behandelin­g: blijf niet weg uit het ziekenhuis. En vooral ook: houd de moed erin in deze moeilijke periode.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Als deze patiënten wegblijven, vrees ik dat we over een aantal maanden geconfront­eerd zullen worden met een toevloed aan nieuwe kankerpati­ënten die al in een verder gevorderd stadium zitten”, zegt dokter Annelies Maes van het Limburgs Oncologisc­h Centrum.
FOTO SVEN DILLEN “Als deze patiënten wegblijven, vrees ik dat we over een aantal maanden geconfront­eerd zullen worden met een toevloed aan nieuwe kankerpati­ënten die al in een verder gevorderd stadium zitten”, zegt dokter Annelies Maes van het Limburgs Oncologisc­h Centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium