Het Belang van Limburg

Minister van Welzijn Wouter Beke lanceert noodplan voor zorgsector

-

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een noodplan met tien punten klaar voor de zorgsector. Dat plan is woensdagav­ond besproken met het werkveld.

Beke kreeg gisteren allerlei vragen over het hoge aantal coronadode­n in de rusthuizen. Dinsdagmid­dag had hij in het parlement - bij de voorstelli­ng van allerlei cijfers en tabellen - gezegd dat er tussen 18 maart en 6 april 619 doden in de Vlaamse woonzorgce­ntra waren gevallen, een getal waar de parlements­leden een dag later nog niet van bekomen waren. “Wat is het plan”, vroegen zowel Jos D’Haese van PVDA als Björn Rzoska (Groen).

“We hebben de voorbije weken keihard gewerkt aan een noodplan”, reageerde Beke die er aan toevoegde dat hij niet aan “aankondigi­ngspolitie­k” doet. Een plan met voorlopig tien punten, waar er enkele al in uitvoering zijn, zoals het opdrijven van het aantal coronatest­en. Even na de zitting in het parlement heeft Beke zijn plan voorgelegd aan vertegenwo­ordigers van de ouderenzor­g, de gehandicap­tenzorgen en de jeugdhulp. Het plan voorziet ook dat personeel uit gezinszorg, thuiszorg, thuisverpl­eging, kinderopva­ng, sector van personen met een handicap en ziekenhuiz­en, kan ingezet worden in de woonzorgce­ntra.

Cohortzorg

In het plan is ook onder meer “cohortzorg” voorzien, waarbij een vaste groep verzorgers instaat voor een vaste groep besmette patiënten en andere groep voor wie niet besmet is. Dit zal zowel in rusthuizen als in thuiszorg ingevoerd worden. Dat betekent dat rusthuisbe­woners van elkaar gescheiden worden.

Een van de punten is ook de oprichting van een taskforce voor de voorzienin­gen in de zorg. Die zal geleid worden door Karine Moykens, de secretaris-generaal van het Vlaams departemen­t voor Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin. Moykens was eerder kabinetsch­ef voor Jo Vandeurzen en is in 2019 uitgeroepe­n tot overheidsm­anager van het jaar.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Beke (CD&V). kreeg woensdag in het Vlaams Parlement allerlei vragen over het aantal coronadode­n in de rusthuizen.
FOTO BELGA Minister Beke (CD&V). kreeg woensdag in het Vlaams Parlement allerlei vragen over het aantal coronadode­n in de rusthuizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium