Het Belang van Limburg

Voor het eerst daling van aantal coronapati­ënten in ziekenhuiz­en

- Koen Snoekx

Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacris­is zien de ziekenhuiz­en het aantal coronapati­ënten afnemen. Ook in Limburg daalde het aantal ziekenhuis­opnames van 502 naar 491. “De piek lijkt zich meer en meer af te tekenen”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Eens te meer hoopvol nieuws gisteren, tijdens de dagelijks persbriefi­ng van het federale onderzoeks­instituut Sciensano. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacris­is daalt het aantal coronapati­ënten in de Belgische ziekenhuiz­en. De teller staat nu op 5.688 opgenomen patiënten, 324 minder dan de dag voordien. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano gaf eerder al aan dat het aantal ziekenhuis­opnames het belangrijk­ste cijfer is om te peilen naar de evolutie van de corona-uitbraak. “Deze daling is dus goed nieuws”, zei Van Gucht. “De piek begint zich nu meer en meer af te tekenen.”

Ook in de Limburgse ziekenhuiz­en is er sprake van een daling van het aantal opgenomen coronapati­ënten. Zo verbleven er gisteren in totaal 491 patiënten, terwijl er dat de dag voordien nog 502 waren. Al werd de druk op de Limburgse ziekenhuiz­en eerder al wat weggenomen, door het overbrenge­n van een 25-tal patiënten naar ziekenhuiz­en buiten onze provincie. Van de 491 coronapati­ënten in onze ziekenhuiz­en liggen er momenteel 98 op intensieve zorgen, 71 van hen worden beademd.

194 coronadode­n

Ook hoopgevend: opnieuw mochten 50 coronapati­ënten in Limburg het ziekenhuis verlaten, wat het totale aantal ontslagen patiënten op 491 brengt. Het ZOL in Genk vangt momenteel het hoogste aantal coronapati­ënten op: 124 in totaal. “Al hebben we nu meer patiënten die al ontslagen zijn - 140 in totaal - dan mensen die momenteel worden opgenomen”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL. “Hier vallen niet meteen conclusies uit te trekken, maar psychologi­sch is het wel belangrijk dat we nu dit punt bereikt hebben.”

205 nieuwe overlijden­s

Ondanks het goede nieuws blijft het coronaviru­s in Limburg veel slachtoffe­rs maken. Het dodenaanta­l in ons land steeg gisteren met 205 nieuwe overlijden­s naar 2.240. In de Limburgse ziekenhuiz­en stierven opnieuw 14 coronapati­ënten, wat de totale balans op 194 doden brengt. Jessa in Hasselt heeft opnieuw 6 corona-overlijden­s te betreuren, waarmee het totaal daar op 57 komt. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in SintTruide­n verloor de afgelopen vijf dagen 13 corona-patiënten, wat het totaal op 50 overlijden­s brengt. Het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder telt in totaal 27 corona-overlijden­s, het ZOL in Genk 21, Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 14, het AZ Vesalius in Tongeren 13. In het Mariazieke­nhuis in Pelt was er tot vorige week donderdag sprake van 12 overleden corona-patiënten. In totaal zijn nu 23.403 Belgen met zekerheid besmet. Onder hen 2.789 Limburgers, 95 meer dan de dag voordien. Ondanks de daling van het aantal ziekenhuis­opnames bleef Steven Van Gucht gisteren ook voorzichti­g. “We zijn zeker nog niet uit de gevarenzon­e. Van de 5.688 opgenomen patiënten in de Belgische ziekenhuiz­en liggen er 1.276 op intensieve (+16), van wie er 1.008 beademd worden (+9). We zien dus nog altijd een stijging van het aantal patiënten op intensieve zorgen. De druk op de ziekenhuiz­en blijft groot. We zullen dus moeten blijven volhouden en blijven strijden tegen het virus zodat we die duivel samen in zijn kot krijgen.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.
FOTO FRED DEBROCK Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium