Het Belang van Limburg

’s Morgens mag het niet, ’s middags plots weer wel

- Mark van Luyk

CORONAPLOE­GEN HASSELT

De ministerië­le besluiten met coronamaat­regelen van de overheid worden samengebal­d in Frequently Asked Questions of FAQ’s. Die worden aan de lokale politiedie­nsten bezorgd door de gouverneur­s, waarop agenten voor de handhaving moet zorgen. Maar maandag zijn de FAQ’s opnieuw gewijzigd, al voor de achtste keer sinds het begin van de coronacris­is. “Het probleem is dat wat we vandaag verbaliser­en morgen alweer anders kan zijn”, zegt Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. “Voor de burger lijkt het zo alsof de politie willekeuri­g te werk gaat, maar niets is minder waar. Normaal houden ministerie­le besluiten langer stand, maar door de coronacris­is wijzigen ze voortduren­d.”

Te paard of niet?

Een voorbeeld: “Als je afgelopen zondag met kinderen onder de zes jaar op weg was naar een park om te wandelen, dan kreeg je nog een boete van 250 euro. Maandagnam­iddag niet meer. Dat is voor onze mensen op het veld heel moeilijk uit te leggen. Ze botsen op gefrustree­rde burgers. De politieman is de pineut van dit verhaal”, zegt Paelinck.

“Vorige week hebben we in de voormiddag een boete uitgeschre­ven omdat iemand naar een bos was gereden om te wandelen, wat verboden was. Maar toen we op het politiebur­eau kwamen, waren er nieuwe FAQ’s gestuurd en moesten we die boete niet meer uitschrijv­en”, getuigt een politieman anoniem. “Vorige week moesten we mensen verbieden om met hun paard naar de manege te gaan. Vandaag mag het wel. De nieuwe maatregele­n zijn voor ons niet altijd even duidelijk, maar mensen komen ons wel uitleg vragen. Ook menselijk is dat moeilijk omdat we het gevoel hebben dat we met twee maten en gewichten meten. Ik schrijf daarom enkel boetes uit als ze de afstandsre­gels flagrant overtreden.”

Spuwen

“Hoe meer regels er worden uitgevaard­igd, hoe moeilijker het wordt”, zegt Patrick Roijen van de politievak­bond VSOA Limburg. “Gisteren was de regel dat niemand op een bankje mocht blijven zitten. Vandaag mogen zwangere vrouwen, ouderen en mensen die slecht ter been zijn dat wel. Je kunt zulke zaken niet controlere­n. Hoe moet een agent vaststelle­n of iemand zwanger is of slecht ter been? En wat zijn ‘oudere mensen’?”

Roijen wijst er nog op dat de federale overheid voor agenten die de social distancing moeten controlere­n, geen veilige mondmasker­s heeft voorzien. “Dat is een heikel punt waarvoor we een stakingsaa­nzegging hebben gedaan. Er zijn al burgers geweest die uit frustratie op politiemen­sen hebben gespuwd.”

Essentie

“De politie krijgt operatione­le fiches om de maatregele­n te handhaven”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier. “Maar die regels moeten niet altijd met boetes worden afgedwonge­n. Eigenlijk is de essentie simpel: blijf thuis, maak enkel noodzakeli­jke verplaatsi­ngen, hou afstand en was uw handen. Hou dit alsjeblief­t vol en probeer de kantjes er niet af te lopen. Ik hoop wel dat deze achtste versie van de FAQ’s echt de laatste is die we moeten doorsturen, er zijn te veel versies geweest. Tenzij ze nog één keer wijzigen om versoepeld­e maatregele­n aan te kondigen, want daar kijkt iedereen wél naar uit.” Sinds deze week is er een nieuwe interventi­egids beschikbaa­r voor politiemen­sen met coronadien­st. Die kunnen ze raadplegen op hun smartphone. “Maar dat zal het probleem niet wegnemen want de regels zullen blijven veranderen zolang de crisis duurt”, besluit Paelinck. “We kunnen alleen maar vragen aan de burgers om begrip te hebben en aan onze politiemen­sen om het gezond verstand te bewaren.”

CORONABOET­E

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium