Het Belang van Limburg

“Te weinig handen voor de aardbeieno­ogst”

-

Bij profession­ele aardbeient­elers moeten de handen nu uit de mouwen voor de pluk, maar buitenland­se seizoensar­beiders mogen de grens niet over. “We kijken mogelijk aan tegen grote problemen”, zucht teler Frank Royen uit Wellen.

“Normaal heb ik acht à tien buitenland­se seizoensar­beiders, nu heb ik slechts vier Bulgaren die hier al hielpen vóór de uitbraak. Ik had dus zes man te weinig,” getuigt aardbeient­eler Frank Royen uit Wellen. “Via een oproep op Facebook kreeg ik gelukkig respons van Belgen die een handje willen bijsteken. Bulgaren, Roemenen, Polen,... ze mogen niet weg uit eigen land. Nu plukken we nog in de serre, maar de grote piek gaat over een week of drie beginnen, dan gaan we de plastic tunnels in, dan is het meeste werkvolk nodig. Dat loopt de hele zomer door, zelfs tot eind december. Al die tijd zijn plukkers nodig, anders zitten we met grote problemen.”

Beterschap na berichten in de krant

Bij de aspergetel­ers kampten ze met een gelijkaard­ig tekort aan seizoensar­beiders. “Maar hier is er beterschap”, klinkt het bij Carine Snijkers in Kinrooi. “Morgen gaat de oogst van start met buitenland­ers die hier al waren. En veel Belgen hebben zich aangemeld na de alarmerend­e berichten in de krant. Ik hoop dat we daarmee gered zijn. Het zijn natuurlijk mensen die nog nooit asperges gestoken hebben. Hoe lang gaan ze blijven? Het blijft spannend maar ik ben al blij dat we kunnen steken, anders was de oogst verloren. Nu kunnen we leveren aan de veiling en zaterdag open ik onze hoevewinke­l.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Aardbeient­eler Frank Royen: “De grote piek gaat over een week of drie beginnen, dan hebben we het meeste werkvolk nodig.”
FOTO SVEN DILLEN Aardbeient­eler Frank Royen: “De grote piek gaat over een week of drie beginnen, dan hebben we het meeste werkvolk nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium