Het Belang van Limburg

Melkophali­ng in België gaat door

-

In het Verenigd Koninkrijk loopt de melkophali­ng mank. Er zijn daar al boeren die hun melk lozen op akkers omdat de zuivelfabr­ieken geen tankwagen meer sturen. In België loopt het zo’n vaart niet.

“Ik heb regelmatig contact met BCZ, de federatie van zuivelverw­erkers, en zij melden dat op dit moment de meeste chauffeurs van melkwagens actief zijn en ook melkverwer­kende bedrijven draaien nog,” zegt Roel Vaes van de Studiedien­st van de Boerenbond. “De melkophali­ng bij boeren komt op dit moment niet in gevaar. We verwachten de komende maanden wel prijsdalin­gen te zien. Wat de vleesprodu­ctie betreft: de meeste slachthuiz­en en vleesverwe­rkende bedrijven zijn nog open. Er wordt veel meer vlees ingevroren, wat niet direct verwerkt kan worden en dat zal waarschijn­lijk prijsdruk geven de volgende maanden.”

De melkprijs staat nu al onder druk.

“Maar alles wat we moeten aankopen, zoals krachtvoed­ers, is veel duurder geworden,” knikt melkveehou­der Thomas Linssen uit Kinrooi.

“Twee weken geleden hebben we een brief gehad waarin gewaarschu­wd werd dat het zou kunnen dat de melk op een gegeven moment niet meer zou worden opgehaald. Dat zou een enorme financiële impact hebben op ons bedrijf. We zouden onze melk twee dagen kunnen stockeren maar melk ouder dan drie dagen mag wettelijk niet meer in de voedselket­en komen. In principe hebben de melkfabrie­ken een afnameplic­ht maar zo’n pandemie zal dan weer net buiten dat contract vallen zeker? Dat de melk niet opgehaald zou worden, zou ongezien zijn.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Er worden de komende maanden prijsdalin­gen verwacht voor melk.
FOTO JOREN DE WEERDT Er worden de komende maanden prijsdalin­gen verwacht voor melk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium