Het Belang van Limburg

Geneeskund­estudenten mee in de frontlinie

Het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder kan vandaag rekenen op de hulp van 15 studenten geneeskund­e.

- Sanne Deferme

SINT-FRANCISCUS­ZIEKENHUIS

HEUSDEN-ZOLDER

Enkele studenten waren voor de coronacris­is al aan hun stage in het ziekenhuis begonnen, anderen boden zich de afgelopen weken vrijwillig aan. “Normaal zou ik nu enkele weken stage lopen in het ziekenhuis van Leuven, maar dat kon door de coronacris­is niet doorgaan. Daarom heb ik voorgestel­d om mijn stage hier te doen”, zegt Hans Vandersmis­sen, die in zijn tweede master geneeskund­e aan de KU Leuven zit. “Ik hoor van veel medestuden­ten dat ze nu thuis zitten omdat hun stage niet kan doorgaan, of dat ze nog maar één dag in de week naar het ziekenhuis kunnen. Op veel afdeHans.

vallen de ingrepen en consultati­es namelijk weg.”

Het Sint-Franciscus­ziekenhuis ontvangt de studenten met open armen. “Ze zijn enorm gemotiveer­d en kiezen er vrijwillig voor om meer en langere dagen te kloppen dan van hen gevraagd wordt”, zegt hoofdarts Inge Wouters. “De studenten die hier nu stage lopen, zijn de topdokters van morgen. Daar ben ik echt van overtuigd.”

Slecht nieuws

Voor de studenten is de coronacris­is een harde maar goede leerschool. “We draaien afwisselen­d mee op verschille­nde diensten zoals de spoeddiens­t, de corona-afdeling en intensieve zorgen”, zegt “Maar eigenlijk kunnen alle afdelingen onze hulp inroepen.” Daarnaast leren ze ook op communicat­ief vlak heel veel bij. “Wij staan dagelijks in contact met de huisartsen en houden hen op de hoogte van de toestand van hun patiënten. Zij lichten dan op hun beurt de familie in.” “Soms moeten we jammer genoeg ook al eens slecht nieuws overbrenge­n”, zegt Hans. “Ik denk dat we in deze stage met meer slechtnieu­wsgesprekk­en en overlijden­s geconfront­eerd worden dan in alle andere stages samen. Op de universite­it worden we daar wel op voorbereid door middel van rollenspel­len, maar in de praktijk is dat toch nog wel iets anders. Gelingen

BEDEVAARTS­OORD

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium