Het Belang van Limburg

Corona-aapje uit Kinrooi verovert de wereld

- → Facebook.com/chrisvoste­rsillustra­ties en instagram.com/chrisvoste­rs Phillip Pergens

Een corona-aapje uit Molenbeers­el verovert momenteel de wereld. Van Zuid-Afrika tot Brazilië pikken media het prentenver­haal van illustrato­r Chris Vosters op dat de verspreidi­ng van het coronaviru­s naar kinderbegr­ip vertaalt. “Ik ben eraan begonnen voor mijn eigen kinderen.”

Het waren zijn eigen kinderen – 1, 4 en 6 jaar jong – die Chris aan het denken hebben gezet. Toen ze hem vragen stelden over het coronaviru­s en de gevolgen daarvan, besloot de illustrato­r om te antwoorden zoals hij dat het beste kan: met zijn potlood. “Ik wilde visueel maken wat er aan de hand is, waarom afstand nemen van iedereen nu even belangrijk is. Ik weet uit mijn beroepserv­aring dat je zoiets aan kinderen beter kan verduideli­jken met illustrati­es.”

Het resultaat is het verhaal van het corona-aapje, waarin Chris in acht tekeningen aan kinderen uitlegt waarom social distancing momenteel van levensbela­ng is. Het verhaal is grappig en ontroerend tegelijk: kinderen zijn de superhelde­n die het aapje niet kan deren, ze kunnen door hun gedrag anderen redden en op het einde mogen ze hun grootouder­s knuffelen. De prenten zijn zo universeel dat ze de wereld rondgaan. “Ik heb de illustrati­es via mijn sociale media gedeeld en ze werden massaal verspreid”, zegt Chris. “Het oorspronke­lijke verhaal was in het Nederlands. Ik heb het dan naar het Engels vertaald.”

Letland tot Brazilië

Chris plaatste zijn corona-monkey op de website Boredpanda. Toen ging het snel. “Ik werd opgebeld door media in binnen- en buitenland. Via Facebook nam People Magazine in Zuid-Afrika contact met me op. Braziliaan­se media en een website uit Letland namen het over, en velen volgen.”

Het aapje maakt van de Kinrooiena­ar een van de bekendste tekenaars van het moment. Dat verzilvere­n, doet hij niet. Chris vraagt geen geld voor de publicatie­s. “Als ze gewoon vermelden van wie het komt, ben ik een tevreden mens. Het is geen profession­ele opdracht. Ik heb dit bedacht in mijn vrije tijd en dat ging eerlijk gezegd vrij snel. Ik stond er niet meteen bij stil dat het zo’n impact zou kunnen hebben.” “Persoonlij­k denk ik dat de kracht van het corona-aapje in zijn duidelijkh­eid zit. Het verhaal is eenvoudig. De tekeningen trouwens ook. Had ik geweten dat ze deze aandacht zouden krijgen, had ik wat meer moeite gedaan. (lacht) Dat neemt niet weg dat ik trots ben dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

 ?? FOTO © CHRIS VOSTERS ??
FOTO © CHRIS VOSTERS
 ?? FOTO RR ?? Illustrato­r Chris Vosters: “Ik wilde aan kinderen duidelijk maken waarom afstand nemen van iedereen nu even belangrijk is.”
FOTO RR Illustrato­r Chris Vosters: “Ik wilde aan kinderen duidelijk maken waarom afstand nemen van iedereen nu even belangrijk is.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium