Het Belang van Limburg

Ook Belgische dierentuin­en nemen voorzorgsm­aatregelen tegen corona

-

DIERENTUIN­EN BRUSSEL

We zien het niet omdat we niet binnen mogen, maar ook in de dierentuin­en dragen de verzorgers van mensapen en tijgers een mondmasker. Zo vermijden ze dat ze de dieren met corona besmetten. Dat die vrees terecht is, bewijst onderzoek uit Wuhan, waar tien procent van de katten besmet blijkt. En in de zoo van New York heeft het coronaviru­s toegeslage­n bij een tijger.

Nadia, de vier jaar oude Maleise tijger van de New Yorkse zoo, zit in quarantain­e. Toen het dier lusteloos werd en een droge hoest kreeg, hebben dierenarts­en het positief getest op corona. Meteen zijn ook al Nadia’s verzorgers getest. Een van hen had corona, al vertoonde hij geen symptomen. Maar hij heeft dus Nadia besmet. Omgekeerde zoönose. Dat is het dure woord voor ziektes die van mens op dier overgaan. In dierentuin­en kennen ze het fenomeen maar al te goed. “Elk jaar tijdens het reguliere griepseizo­en moeten de verzorgers van de mensapen mondmasker­s dragen. Net om te verhindere­n dat zij de mensapen, die genetisch heel dicht bij ons staan, zouden besmetten. Want dat gebeurt”, zegt Tim Bouts, dierenarts in Pairi Daiza. “Trouwens, onze Zuid-Amerikaans­e kleine aapjes vaccineren we tegen de besmetteli­jke mazelen.”

En nu houden ze er ook rekening mee dat het gevaarlijk­e coronaviru­s zou kunnen worden overgedrag­en van mens op dier. “Al van bij de eerste berichten over het virus moeten onze verzorgers van de mensapen een mondmasker dragen wanneer ze bij de dieren gaan”, zegt Tim Bouts. “Voor corona zijn we nog strenger: wie zich niet goed voelt, moet thuis blijven.”

Ook in de zoo van Antwerpen en in Planckenda­el dragen de verzorgers van de mensapen een mondmasker, zegt woordvoerd­er Ilse Segers. De verzorgers mogen ook niet meer samen eten of van afdeling switchen. Allemaal maatregele­n om elkaar en de dieren niet te besmetten.

Vorige week kwam het bericht dat er een besmetting was vastgestel­d bij een kat in Luik. Dat zorgde meteen voor nieuwe maatregele­n in Pairi Daiza: ook verzorgers van katachtige­n, zoals de tijgers, moeten nu een mondmasker dragen.

Zelfde eiwit als mensen

De Gentse professor diergenees­kundige virologie Hans Nauwynck was eerst niet overtuigd van die coronakat in Luik. “Hoe grondig was dat onderzoek gedaan? Was er misschien contaminat­ie tussen het bloedstaal en de onderzoeke­r geweest? Alleen een test op de vorming van antistoffe­n geeft 100 procent zekerheid, en die test is niet uitgevoerd bij die kat.” Ondertusse­n is de professor er wel van overtuigd dat de mens katten met corona kan besmetten. Zijn Chinese collega’s hebben dat aangetoond. Wetenschap­pers daar hebben antistoffe­ntests gedaan op katten in Wuhan. En wat blijkt? Tien procent van die katten heeft corona doorgemaak­t. “Dat katten coronagevo­elig zijn, komt allicht doordat zij net als de mens het geschikte eiwit hebben waarop het coronaviru­s zich kan vastzetten.”

 ??  ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Tim Bouts, dierenarts in Pairi Daiza.
FOTO OLIVIER MATTHYS Tim Bouts, dierenarts in Pairi Daiza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium