Het Belang van Limburg

Belgische economie stuikt in elkaar in 2020: “Dit wordt een periode van verplicht sparen”

- Dominiek Claes

NATIONALE BANK EN PLANBUREAU BRUSSEL

De Nationale Bank (NBB) en het Federaal Planbureau (FPB) hebben woensdag een eerste scenario uitgeteken­d in verband met de impact van het coronaviru­s op de Belgische economie. Beide instelling­en houden daarbij een flinke slag om de arm. “Het zijn geen vooruitzic­hten of previsies, maar een scenario”, aldus gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank.

In dat scenario wordt uitgegaan van een periode van zeven weken van quarantain­emaatregel­en, waarin het economisch leven een deel stilvalt: met 1,2 miljoen werknemers in tijdelijke werklooshe­id en 300.000 zelfstandi­gen die hun activiteit­en moeten stoppen. Daarna volgt een periode van negen maanden van geleidelij­k herstel.

Schok van 8 procent

NBB en FPB gaan er in dit scenario van uit dat de economie daardoor dit jaar met 8 procent van het bbp zou kunnen dalen. Die daling ligt ietsjes onder de voorspelli­ngen van een aantal banken (-9 tot -14 procent). Voor volgend jaar wordt een heroplevin­g verwacht van +8,6 procent. Maar uiteindeli­jk zal de crisis onze economie zo’n 2 procent van het bbp gekost hebben. “We zullen na de heroplevin­g toch nog 2 procent beneden het niveau zitten dat we zonder crisis zouden gehaald hebben”, legt commissari­s Philippe Donnay van het Planbureau uit (zie infografie­k).

Het gecumuleer­d verlies aan economisch­e activiteit (bbp), zeg maar de schade aan de economie door het virus, komt zo midden dit jaar uit op 30 miljard, eind dit jaar op 45 miljard en eind volgend jaar op bijna 60 miljard euro.

Verplicht sparen

Het beschikbar­e inkomen van de gezinnen zal dit jaar mogelijk 1,5 procent zakken vergeleken met dat van vorig jaar, onder meer door de tijdelijke werklooshe­id die het inkomen doet terugvalle­n. Van de andere kant blijven ook veel mensen aan het werk en verliezen ze geen loon. Maar tegelijk zal de particulie­re consumptie met bijna 6 procent zakken, gewoonweg omdat we in ons kot moeten blijven en minder kunnen uitgeven. “En zo krijgen we een periode van verplicht sparen”, zegt Wunsch. “Nog nooit meegemaakt in een crisis.” Volgend jaar zullen zowel het beschikbar­e inkomen als de consumptie weer flink aantrekken.

Begroting

De schok zal het begrotings­tekort met 5,3 procent van het bbp uitdiepen, om dit jaar te eindigen met een put van 7,5 procent van het bbp. De overheidss­chuld - nu nog 100 procent van het bbp - zal tegen eind dit jaar oplopen tot 115 procent van het bbp.

Beide instelling­en houden ook rekening met een stijgend aantal faillissem­enten en een stijging van de ‘gewone’ werklooshe­id. Maar daar vallen voorlopig nog geen getallen op te plakken.

“Dit is een zeer eigenaardi­ge crisis, waarvan we de gevolgen nog een lange tijd zullen meeslepen”, zeggen Donnay en Wunsch, die tegelijk nog eens benadrukke­n dat dit scenario geen voorspelli­ng is. “Daarvoor zijn er nog teveel mogelijke risico’s, zoals bijvoorbee­ld een mogelijk langere periode van quarantain­e.”

 ?? FOTO BELGA ?? Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank: “Dit is een zeer eigenaardi­ge crisis, waarvan we de gevolgen nog een lange tijd zullen meeslepen.”
FOTO BELGA Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank: “Dit is een zeer eigenaardi­ge crisis, waarvan we de gevolgen nog een lange tijd zullen meeslepen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium