Het Belang van Limburg

Nederland tegen Italië in strijd om Europese coronamilj­arden

- Marc Van de Weyer

Vandaag hervatten de EU-ministers van Financiën hun overleg over noodsteun voor de coronacris­is. Grootste obstakel blijft de schuldfina­nciering via eurobonds. Nederland blijft gekant tegen Europees schuldpapi­er, Italië wil over niets anders onderhande­len.

Een zestien uur durend, deels nachtelijk, overleg door de ministers van Financiën van de eurolanden leverde woensdagmo­rgen geen akkoord op. Vanmiddag ondernemen ze andermaal een poging om de impasse te doorbreken. Pas als de eurogroep eruit is zal de Europese Raad zich over de voorstelle­n buigen - dat was de optie waar Raadsvoorz­itter Charles Michel voor koos na de mislukte eurotop per videoconfe­rentie vorige week. Bedoeling is een economisch steunpakke­t (van ruim 500 miljard euro) rond te krijgen als Europees antwoord op de economisch­e en sociale verwoestin­gen die de pandemie aanricht. Hoe groot de ravage is bleek gisteren uit Franse cijfers. De EU-economie ging in recessie met een krimp van zes procent in het eerste trimester, de grootste val sinds 1945. In de laatste twee weken van maart was de schok liefst 32 procent.

Les in zuinigheid

En dus is het zoeken naar een Europees vangnet. Voornaamst­e obstakel blijven de corona- of eurobonds, de uitgifte van gemeenscha­ppelijk schuldpapi­er. De scheidslij­nen tussen zuidelijke voorstande­rs en noordelijk­e tegenstand­ers van deze door de lidstaten gezamenlij­k gegarandee­rde obligaties, zijn loopgraven geworden in een stellingen­oorlog waarin vooral Nederland en Italië frontaal tegenover elkaar staan. De Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) groeide de voorbije weken uit tot kop van Jut in Portugal, Spanje en Italië. Hij wekte woede door de kille toon waarop hij de spilzieke zuiderling­en een Hollandse les in zuinigheid gaf - daarvoor verontschu­ldigde hij zich al. Maar ook tijdens het overleg van dinsdag op woensdag gaf Hoekstra geen duimbreed toe inzake de eurobonds. Hij weet zich gesteund door een ruime meerderhei­d in de Nederlands­e Tweede Kamer. Binnen de eurogroep krijgt Hoekstra steun uit Oostenrijk en Finland.

Duitsland wijst eurobonds eveneens af - minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) vindt ze geen instrument dat onmiddelli­jk kan ingezet worden. Het Europese noodfonds ESM, na de eurocrisis versterkt en nu met 410 miljard euro in kas, is dat volgens Duitsland wel. Aan ESM-leningen zijn echter harde eisen verbonden, zoals de Grieken ondervonde­n. Duitsland en ook België willen die voorwaarde­n (bezuinigin­gen, structurel­e hervorming­en) in deze crisis versoepele­n. Maar ook daar geeft Nederland nauwelijks toe. Italië wil in de huidige crisis, met zijn verschrikk­elijke dodentol, niet van Europese steun op voorwaarde­n weten. “ESM nee, eurobonds”, verwoordde premier Giuseppe Conte begin deze week de positie waarin hij zich gesteund weet door Frankrijk, Spanje en Portugal.

‘Afwezige’ Michel

Raadsvoorz­itter Charles Michel ontdekte tijdens zijn zes uur durende videotop op 26 maart al hoe diep de loopgraven zijn. “Hebben we een deal, Pedro?”, vroeg hij volgens de krant El Pais aan de Spaanse premier Pedro Sanchez. “Nee, Charles, ik kan die vage taal niet accepteren nu mijn land in de greep van deze noodsituat­ie is”, antwoordde Sanchez. Michel speelde de bal dan maar door naar de eurogroep. Een zwaktebod van een Raadsvoorz­itter die in deze existentië­le crisis zo goed als afwezig is, klinkt de kritiek. “Niet terecht”, vindt Europarlem­entslid Hilde Vautmans (van Michels Europese Renew-fractie). “Michel doet beroep op de redelijkhe­id van de lidstaten, maar net zoals bij de financiële en de migratiecr­isis is die ver te zoeken. Rauwe emotie, veelal in het zuiden, en onverzette­lijkheid, veelal in het noorden, overheerse­n. Terwijl het gaat over het evenwicht tussen ‘solidarite­it’ en ‘verantwoor­delijkheid­szin’, nodig om onze Unie te laten draaien.”

 ?? FOTO AFP ?? De Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) groeide de voorbije weken uit tot kop van Jut in Portugal, Spanje en Italië. Hij gaf geen duimbreed toe inzake de eurobonds, die deze landen het liefst als oplossing zien.
FOTO AFP De Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) groeide de voorbije weken uit tot kop van Jut in Portugal, Spanje en Italië. Hij gaf geen duimbreed toe inzake de eurobonds, die deze landen het liefst als oplossing zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium