Het Belang van Limburg

Bernie Sanders stapt uit de race

-

Het komt niet echt een verrassing, maar Bernie Sanders stapt in de VS uit de race om de Democratis­che presidents­kandidaat te worden. Dat betekent dat huidig president Donald Trump bij de verkiezing­en in november voormalig vicepresid­ent Joe Biden als tegenkandi­daat krijgt.

Binnen de Democratis­che partij werd gevreesd dat veel van Sanders’ ideeën te links waren voor de Amerikaans­e kiezers.

Maar toch zag het er lange tijd naar uit dat de Senator uit Vermont een reële kans maakte om de presidents­kandidaat te worden die het tegen de Republikei­n Trump zal opnemen. Zeker nadat Sanders in het najaar de steun kreeg van de linkse rijzende ster Alexandra Ocasio-Cortez. Sanders deed het opvallend goed in de voorverkie­zingen, tot Joe Biden de steun kreeg van meer gematigde kandidaten als Pete Buttigieg en Michael Bloomberg nadat die zelf de handdoek in de ring hadden gegooid.

Toen Sanders ook in cruciale staten als Michigan en Florida het onderspit moest delven, was het volgens velen gewoon wachten tot hij zich gewonnen gaf.

Dat gebeurde uiteindeli­jk gisteren in een videocall met zijn campagnest­af. “Niemand kan ontkennen dat onze beweging er in de laatste vijf jaar in geslaagd is de ideologisc­he strijd te winnen”, klonk het toch hoopvol.

Front tegen Trump

In de voorverkie­zingen in 2016 voerde Sanders nog lang tevergeefs strijd tegen presidents­kandidate Hillary Clinton, maar nu heeft hij al meermaals te kennen gegeven Biden te zullen steunen als kandidaat. Hij hoopt dat de Democratis­che partij zich als een blok achter Biden zal scharen om zo koste wat het kost nog eens vier jaar met Trump als president te kunnen vermijden.

 ?? FOTO AFP ?? Bernie Sanders maakt bekend dat hij zich terugtrekt.
FOTO AFP Bernie Sanders maakt bekend dat hij zich terugtrekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium