Het Belang van Limburg

Bewoners bewaken zelf site na tweede nacht vandalisme

- Mark Dreesen

Op het eiland Tivoli in Lanklaar is in de nacht van dinsdag op woensdag voor de tweede keer in twee nachten schade aangebrach­t aan toeristisc­he elementen op de fietsen autoparkin­g in de Historisch­e Scheepvaar­tsite. De buurt onderneemt zelf actie.

In mei zou normaal gezien het toeristisc­h seizoen van Dilsen-Stokkem geopend worden in de Historisch­e Scheepvaar­tsite Tivoli. Daarom had het stadsbestu­ur de fiets- en autoparkin­g opnieuw aangelegd en opgewaarde­erd. Door de coronacris­is werd de opening van het toeristisc­h seizoen uitgesteld. Maar de parkeerpla­ats lokte wel onmiddelli­jk hangjonger­en. Die parkeerden er ‘s nachts hun wagen en hielden er een fuif. Een dag later troffen de buurtbewon­ers een hoop bierflesje­s op de parking, vlak naast een afvalemmer. “Ik heb de jongeren de eerste nacht met vier auto's gezien”, zegt een buurtbewon­er. “Ik heb ze zelfs vriendelij­k gewezen op de afvalemmer. Als antwoord kreeg ik ‘Wat moet ge’.”

Herstellen

Woensdagoc­htend bleek dat de omheining van de fiets- en autoparkin­g bewust vernield was. Pas aangebrach­te palen waren uit de grond gerukt. Dikke verbinding­spalen waren doormidden geknakt. “We gaan nu met enkele bewoners zelf regelmatig de historisch­e site bewaken”, zeggen de buurtbewon­ers. “Hangjonger­en maken het eiland voor de toeristen onveilig.” Burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld) betreurt de vernieling van de pas aangelegde parking. “De medewerker­s van de Stedelijke Werkplaats­en zullen zo snel mogelijk de vernieling­en herstellen”, zegt ze.

Sociale controle

Terwijl de buurtbewon­ers de vernieling­en vaststelde­n en bespraken, reed woensdag een wagen de parkeerpla­ats Tivoli op. Buurtbewon­ers herkenden de wagen en het kenteken als eentje die deel uitmaakte van de nachtelijk­e fuif. Als bij toeval passeerde onmiddelli­jk daarna een politiepat­rouille van de zone Maasland. Afgelopen weekend stonden ook vier wagens geparkeerd op de Tivoli-parking. Door de sociale controle van de bewoners besloten de jongeren zich te verplaatse­n naar een afgelegen parking in de woonkern Slakken in Lanklaar. De jongeren werden er gesignalee­rd en de politie van de zone Maasland gaf hen een boete wegens niet-essentiële verplaatsi­ng. “Vanaf nu signaleren we elke verdachte wagen op de parking Tivoli”, aldus de buurtbewon­ers. “We waarderen dat de stad deze site een mooie toeristisc­he uitstralin­g geeft. Maar dat hier ’s nachts onbekenden komen fuiven, een hoop afval achterlate­n en brokken maken, hebben we liever niet.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Dikke verbinding­spalen waren doormidden geknakt.
FOTO MARK DREESEN Dikke verbinding­spalen waren doormidden geknakt.
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Verdachte wagens op de parking van het eiland Tivoli krijgen onmiddelli­jk een politiecon­trole.
FOTO MARK DREESEN Verdachte wagens op de parking van het eiland Tivoli krijgen onmiddelli­jk een politiecon­trole.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium