Het Belang van Limburg

“Tumor van 11 centimeter weggesnede­n in Italiaans ziekenhuis”

Andrei Tchmil: kanker in tijden van corona

- Bram Vandecapel­le

Het was schrikken zaterdag rond de elven. Op een avond dat en masse oude beelden van de Ronde van Vlaanderen werden opgezocht, noteerde Andrei Tchmil op Facebook dat hij verwikkeld is in een strijd tegen kanker en reeds een ingreep onderging in het Italiaanse Brescia. “Die vier uur durende operatie dateert al van 25 februari. Ze verwijderd­en een tumor van elf centimeter uit mijn buik: darmkanker, maar voorlopig gelukkig zonder uitzaaiing­en. Binnen vijf maanden volgt een check-up.” De 57-jarige ex-kopman van de Lotto-ploeg wachtte met opzet langer dan een maand om het nieuws wereldkund­ig te maken. “De eerste drie weken na de operatie moest ik in quarantain­e blijven in Italië, omdat het coronaviru­s was uitgebroke­n. Ik wou niet dat de mensen rondom mij onnodig zouden panikeren.” Hoewel het naar eigen zeggen zeker niet de bedoeling was, ontlokte zijn Facebook-bericht veel reacties. “1.400 personnes, c’est beaucoup”, zegt Tchmil in vlekkeloos Frans, geleerd in België. Een groot deel van de steunbetui­gingen kwam ook uit het land dat sinds 1997 op zijn paspoort staat. “Marc Wauters, Rik Verbrugghe, Thierry Marichal... Veel van mijn oude Lotto-ploegmaats reageerden.”

Johan Museeuw

Ook Johan Museeuw stuurde een bericht. “Dat deed veel deugd. Vroeger waren Johan en ik niet de beste vrienden. We waren rivalen. Zijn aanwezighe­id was mijn grote drijfveer. Wist je dat er in mijn garage een poster van Johan Museeuw aan de muur hing? Als ik niet veel zin had om te trainen, keek ik eens naar die poster en was de motivatie helemaal terug. Johan als tegenstand­er heeft het allerbeste in de coureur Andrei Tchmil naar boven gehaald.” Tegenwoord­ig is de verhouding tussen Tchmil en Museeuw van een amicale aard. “Twee jaar geleden hebben we een biertje gedronken op Velofollie­s en ook op de Kristallen Fiets hebben we samen lang aan de bar gestaan. We komen nu goed overeen. Pourquoi pas? We hebben samen zoveel meegemaakt. Achteraf gezien waren die jaren de mooiste momenten uit mijn leven.”

Moldavië

In 2002 zwaaide Tchmil af als profrenner. Hij stapte in de politiek en werd in 2006 Minister van Sport in Moldavië. Merkwaardi­g vermits hij dan al lang genaturali­seerd was tot Belg en resideerde aan het Gardameer in Italië. In 2009 leidde hij de Russische wielerploe­g Katusha op, maar twee jaar later was hij er alweer weg. Ook het Gardameer keerde hij de rug toen. Hij woont terug in Moldavië, in zijn eentje. “Mijn exvrouw en de kinderen zijn achtergebl­even in Italië. Ik mis mijn kinderen hard, maar in 2013 zei een stemmetje in mijn hoofd dat het tijd was om mijn leven een andere richting uit te sturen.”

In zijn woonst, op een steenworp van hoofdstad Chisinau, zijn honden Lola en Lolek de vaste levensgeze­llen van Tchmil. Of er een nieuwe vrouw in zijn leven is, wil hij niet kwijt. “Ik vind het niet nodig om daarover te praten. Maak je niet ongerust. Er zijn genoeg mensen rondom mij die voor gezelschap zorgen of helpen wanneer nodig. Al geldt ook hier een lockdown. Iedereen moet binnen blijven.”

Burn-out

In Chisinau runt Tchmil een fietsfabri­ek. Er worden ook metalen constructi­es geverfd via een automatisc­he productiel­ijn, want met louter fietsverko­op boek je in Moldavië niet voldoende omzet. In deze crisistijd­en is het ook voor de Andrei Tchmil Bike Company niet eenvoudig om het hoofd te blijven bieden. “We blijven open, maar halen weinig contracten binnen.” Zijn klantenbes­tand situeert zich vaak in het MiddenOost­en, maar ook daar is het crisis. “We doen dus enkel wat petit travail. Het is van moeten. Mijn werknemers hebben dit werk nodig om te kunnen overleven.” Tchmil brengt nog elke dag een bezoek aan zijn fabriek, ook al doet hij dat beter niet. Niet de schadelijk­e dopingjare­n negentig zijn de oorzaak van zijn ziekte, maar wel stress. “De dokters zeggen dat mijn leven te stresseren­d was. Minister, baas van een wielerploe­g, eigenaar van een fabriek... Ik leefde aan tweehonder­d kilometer per uur. Mijn lichaam zei stop.” Tegenwoord­ig zit het leven van Tchmil terug op de juiste rails. “Ik neem veel meer rust nu. Ik werk bijna niet”, al werd ons telefoonge­sprek wel drie keer voor tien minuten onderbroke­n omdat hij gestoord werd voor business. Naast zijn dagelijks fabrieksbe­zoek vult Tchmil zijn dagen door te wandelen met de honden en zeer actief te sporten. “Voor het coronaviru­s ging ik elke dag lopen, zwemmen en fietsen. Nu is het beperkt tot ochtendgym­nastiek. Niks aan te doen.” Toch koos Tchmil voor

Italië en niet Moldavië voor zijn behandelin­g. “Qua ziekenhuiz­en en gezondheid­szorg en hinkt Moldavië kilometers achter WestEuropa aan.” Even overwoog hij om zich in België te laten behandelen. “Ik blijf jullie land in mijn hart dragen. Ik ben in België nog steeds populairde­r dan in Moldavië. De laatste keer dat ik op Velofollie­s was om mijn fietsen te promoten, heb ik tweeduizen­d handtekeni­ngen moeten uitdelen. Alleen bezit ik in België geen woning meer. Ik had geen zin om voor en na de operatie op hotel te zitten. In Italië kon ik bekomen in een eigen huis.”

Operatie in Italië

In Brescia werd Tchmil geopereerd door arts Gianluca Baiocchi, die bekend staat om zijn innovatiev­e technieken. “Zowel Gianluca als ik zijn ervan overtuigd dat ik honderd procent zal genezen. Ik ben hoopvol dat ik straks een normaal leven kan leiden. Vorig jaar heb ik nog deelgenome­n aan Parijs-Roubaix voor wielertoer­isten: 70 kilometer met vier kasseistro­ken. Ik hoop dat ik er volgend jaar opnieuw bij kan zijn. Samen met Johan, zou dat geen leuk idee zijn?”

“In mijn garage hing een poster van Johan Museeuw aan de muur. Als ik niet veel zin had om te trainen, keek ik eens naar die poster en was de motivatie helemaal terug”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO
NEWS ?? Andrei Tchmil won de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo.
FOTO PHOTO NEWS Andrei Tchmil won de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium