Het Belang van Limburg

De bewogen doortocht van Udi

- Sven Claes

1B: LOMMEL SK Lommel SK loopt zoals verwacht zijn licentie mis. Clubeigena­ar Udi Shochatovi­tch is volgens de licentieco­mmissie ook spelersmak­elaar. De kroniek van een aangekondi­gde ontmaskeri­ng.

Vorig jaar mei wordt the sky plots the limit bij Lommel SK. Shochatovi­tch en de Hasselaar Rudi Vandenput nemen de fakkel over van Greet Vanbrabant en Paul Kerkhofs (APK Group), die al jaren de tering naar de nering zetten. De Noord-Limburgse club wil zich voortaan spiegelen aan het Deense FC Midtjyllan­d en het Engelse Manchester City en haalt met technisch directeur Ronny Van Geneugden en in een latere fase Harm van Veldhoven twee dure Lommelse iconen terug naar het oude nest om verdere profession­alisering in te zetten.

Can en Stevic

Ondertusse­n spreekt Shochatovi­tch zijn netwerk aan om spelers naar Lommel SK te halen. Zo duiken vorige zomer plots de Zwitserse proefspele­rs Emir Tonbul Can en Luka Stevic op aan de Gestelsedi­jk. De ene valt al snel geblesseer­d uit, de andere wordt met een onvoldoend­e doorgestuu­rd. Of niet, want beiden staan op de Lommelse loonlijst. Stevic tekengrenz­en. de volgens onze informatie zelfs een driejarig contract en is nu op huurbasis actief bij FC Teleoptik, een satellietc­lub van Partizan Belgrado. Of wat dacht u van belofte Levan Jordania, de jongere broer van Kakhi, de Georgische investeerd­er die vorig jaar nog wandelen werd gestuurd bij FC Den Bosch en dit als vriendendi­enst eiste voor een toekomstig­e samenwerki­ng? Schoolvoor­beelden van het verboden Third Party Ownership (TPO), de Licentieco­mmissie kneep woensdag geen oog dicht.

Gambia

Ook ‘Superstars Academy FC’ trekt een dikke streep door de licentie van Lommel SK. De licentieco­mmissie ontdekte dat de voetbalaca­demie van Shochatovi­tch geleid wordt door Alivano Investment Limited, een Cypriotisc­he investerin­gsmaatscha­ppij gerund door makelaars. Vorige zomer haalde groen-wit drie Gambiaanse tieners naar België, waarvan Abdoulie Sanyang al snel het enige talent bleek te zijn. De andere twee werden voor Kerstmis terug op het vliegtuig gezet. Hun peperdure niet-EU-contract werd onder druk verscheurd. Pikant detail: het duo zette het zelfs op een lopen in Brussel, maar werd al snel teruggevon­den. Sanyang staat gewaardeer­d aan 350.000 euro in de boekhoudin­g van Lommel SK, maar alle rechten bleven bij Shochatovi­tch’ Superstars Academy FC. Ook daar struikelt de licentieco­mmissie over in haar vonnis.

Hoogheidsw­aanzin

De hoogheidsw­aanzin van Shochatovi­tch kent ondertusse­n geen Lommel SK moet net zoals Ajax klasse uitstralen en dus worden er in Hasselt kostuums besteld bij ontwerper Stijn Helsen voor de spelers en technische staf. Totaal on-Lommels, maar zo swingen de kosten verder de pan uit. Er wordt zelfs geïnformee­rd bij een trouwe clubsponso­r om een eigen bus aan te schaffen. Er wordt ledboardin­g gehuurd met een verplichte aankoopopt­ie van 400.000 euro, waar de club finaal wel onderuit kan komen met de hulp van Van Veldhoven. Shochatovi­tch leeft ondertusse­n als een koning in een groot appartemen­t in het centrum van Hasselt en laat zich rondrijden in een speciale BMW 7-serie, waar er in de hele wereld slechts achttien van rondrijden. Op kosten van een club met gemiddeld nog geen 3.000 toeschouwe­rs.

Nu komt dus een einde aan de opmerkelij­ke passage van Shochatovi­tch. In totaal investeerd­e de Israëlier zo’n 1,85 miljoen euro in de

Lommelse club. Toch is het tekort in het lopende seizoen intussen opgelopen tot 830.000 euro. Daarnaast heeft Lommel SK ook minimaal 820.000 euro nodig om de werking van volgend seizoen te garanderen. De club is dus op zoek naar 1,65 miljoen om een verlengd verblijf in het profvoetba­l te kunnen afdwingen. Het beloven nog spannende dagen te worden.

Nog in 1B grijpen Lokeren, Roeselare en Virton naast een licentie.

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Udi Shochatovi­tch bestelde clubkledij bij Stijn Helsen en reed op kosten van de club rond in een BMW waarvan er maar achttien bestaan.
DICK DEMEY FOTO Udi Shochatovi­tch bestelde clubkledij bij Stijn Helsen en reed op kosten van de club rond in een BMW waarvan er maar achttien bestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium